Protesti proti državnemu udaru, ki je odnesel Zelayo, potekajo tudi v Gvatemali. Foto: EPA
Protesti proti državnemu udaru, ki je odnesel Zelayo, potekajo tudi v Gvatemali. Foto: EPA
Manuel Zelaya
Manuel Zelaya je odpotoval v Nikaragvo, kjer se je udeležil zasedanja Bolivarskega zavezništva Amerik. Foto: EPA
Miren vojaški udar v Hondurasu

Razmere v srednjeameriški državi so vse bolj napete. Potem ko je vojska v nedeljo aretirala dozdajšnjega predsednika, razorožila njegove varnostnike in ga poslala na Costa Rico, je oblast prevzel dozdajšnji predsednik kongresa Roberto Micheletti. Zavezniki predsednika Zelaye so dogajanje označili za državni udar, novi predsednik pa je že začel izvajati drastične ukrepe.

Kongres v Hondurasu je Michelettija izbral le nekaj ur potem, ko se je Zelaya oglasil iz Costa Rice in zatrdil, da je še vedno predsednik svoje države, ter izrazil svojo odločenost, da se vrne v domovino in znova zasede svoj položaj. Do "umika" predsednika Zelaye, ki je na položaju od leta 2006, je prišlo ravno v času, ko se je trudil, da bi spremenil ustavo, uro pred odprtjem volišč.

Zelaya si je želel ponovne izvolitve
Zelaya je želel izpeljati neobvezujoč referendum, na podlagi katerega bi na novembrskih predsedniških volitvah odločali o spremembi ustave. Predsedniku bi se lahko podaljšal sicer neponovljivi štiriletni mandat. Vrhovno sodišče je odločilo, da je referendum nezakonit, nasprotujejo pa mu tudi v vojski in kongresu ter nekateri člani predsednikove stranke.

Zelaya je iz Costa Rice že odpotoval v Nikaragvo, kjer se bo udeležil regionalnega vrha Bolivarskega zavezništva Amerik (ALBA), kjer naj bi govoril tudi o razmerah v Hondurasu. Venezuelski predsednik Hugo Chavez je že obljubil, da bo naredil vse, kar je politično, diplomatsko, družbeno in moralno potrebno, da Zelaya znova prevzame svoj položaj.

Micheletti vleče prve poteze
Micheletti je poleg policijske ure, ki naj bi trajala do torka in preprečila morebitne nemire na ulicah prestolnice Tegucialpa, na mesto predsednika parlamenta že imenoval dozdajšnjega sekretarja kongresa Alfreda Saavedro, za zunanjega ministra pa Enriqueja Ortiza Colindesa. Micheletti je zavrnil vse obtožbe, ki prihajajo z vsega sveta in Združenih narodov zaradi njegovega prevzema oblasti, in povedal, da na oblast ni prišel z državnim udarom, ampak na podlagi povsem zakonitega procesa.

Protesti kljub policijski uri
V Tegucialpi že od nedelje protestira več tisoč privržencev Zelaye, ki zahtevajo vrnitev izgnanega predsednika. V mestu je bilo v nedeljo ponoči mogoče slišati strele v bližini predsedniške palače, streljali pa so vojaki, potem ko so privrženci Zelaye zasegli neko vojaško vozilo.

Združeni narodi so zaradi državnega udara v Hondurasu, ki je prvi v Latinski Ameriki po 16 letih, sklicali izredno zasedanje Generalne skupščine.

Miren vojaški udar v Hondurasu