Jandroković je izrazil podporo prizadevanjem Črne gore za članstvo v evroatlantskih integracijah in hkratim ponudil pomoč Hrvaške s svojimi izkušnjami. Foto: EPA
Jandroković je izrazil podporo prizadevanjem Črne gore za članstvo v evroatlantskih integracijah in hkratim ponudil pomoč Hrvaške s svojimi izkušnjami. Foto: EPA

Gordan Jandroković in Milan Roćan sta se srečala v Dubrovniku ob robu mednarodnega vrha Croatia Summit 2010 in se dogovorila za nadaljevanje dela mešane hrvaško-črnogorske komisije za urejanje spora o meji ob polotoku Prevlaka. Ob tem sta zatrdila, da razmejitev med Hrvaško in Črno goro ni več odprto vprašanje med državama.

Ministra sta se srečala že v četrtek kot sopredsedujoča mešani komisiji in pregledala, kaj je bilo storjenega od zadnjega srečanja komisije januarja leta 2009. Na prihodnjem srečanju se bo komisija lotila predlaganega besedila posebnega sporazuma, s katerim se bosta državi obrnili na Meddržavno sodišče.

Za Jandrokovića je omenjeni sporazum izjemnega pomena za Hrvaško, saj bodo z njim pripravili pogoje za določitev meje na morju v skladu z najvišjimi mednarodnimi standardi mirnega reševanja sporov. Ministra sta se ob tem strinjala, da bodo tako zagotovili dobrososedske odnose ter ustvarili temelje za nadaljnji razvoj medsebojnih odnosov.

Zgled za regijo
Po ocenah ministrov je lahko ta način, s katerim Hrvaška in Črna gore omenjeno vprašanje urejata v evropskem dobrososedskem duhu, primer za celotno regijo. Ministra sta tudi sklenila, da bodo vprašanje meje reševali brez posrednikov, pritiskov in časovnih omejitev, s ciljem čimprejšnje rešitve, ki bo v interesu obeh strani.

Na Prevlaki namerava Hrvaška graditi hotelski kompleks, Črna gora pa si želi raziskovati zaloge plina in nafte na morskem dnu. Obe državi sta leta 2002 podpisali začasni sporazum, s katerim je Hrvaška dobila Prevlako in okoli 500 metrov širok pas ob vhodu v Boko Kotorsko, medtem ko je del morja ob levi obali Prevlake razglašen za "nikogaršnje ozemlje", kjer je prepovedan ribolov, nadzor pa opravljata hrvaška in črnogorska policija.