Zvonimir Hodak se kljub umoru hčerke ne namerava umakniti kot zagovornik Zagorca. Foto: MMC RTV SLO
Zvonimir Hodak se kljub umoru hčerke ne namerava umakniti kot zagovornik Zagorca. Foto: MMC RTV SLO
Ivana Hodak
Oče Ivane Hodak, Zvonimir, je zatrdil, da zaradi umora hčerke ne bo prenehal braniti Zagorca. Foto: EPA
Umor pretresel Zagrebčane

Odvetniško pripravnico, 26-letno Ivano Hodak, hčer Zvonimirja Hodaka, odvetnika Vladimirja Zagorca, in nekdanje podpredsednice hrvaške vlade Ljerke Mintas so v ponedeljek ustrelili na hodniku stavbe v Zagrebu, kjer je živela. V odzivu na umor v mafijskem slogu je hrvaški premier Ivo Sanader zamenjal notranjega in pravosodnega ministra, policija pa je na pogovor povabila okoli 100 ljudi, ki bi lahko imeli informacije o zločinu.

"Poskušamo odkriti dejstva, ki bi nas privedla do storilca tega kaznivega dejanja, tudi z dodatnimi kriminalisti poskušamo rešiti težko kaznivo dejanje", je sporočil vodja urada direktorja policije Dubravko Novak, ki mogočih osumljencev ni omenil, prav tako pa ni hotel govoriti o podrobnostih preiskave.


Umor Hodakove kot grožnja Zagorcu?
"Ugani, kdo stoji za tem," so bile prve javne besede enega najbolj znanih hrvaških odvetnikov Zvonimirja Hodaka po umoru hčerke. "Mislim na tistega, ki mu je bilo to v interesu in ki se je tri dni po prihodu Zagorca na Hrvaško odločil likvidirati mojo hčer. To je naredil, ker se je bal, da bi ona, glede na to, da je bila v zvezi z odvetnikom, ki bi ji lahko povedal dejstva ali dal dokumente, to posredovala meni," je dejal za hrvaško državno televizijo HRT in dodal, da imajo vsi umori zadnjih deset let isti pečat. Hrvaški mediji ugibajo, ali je s tem želel namigniti, da je za umor odgovoren Hrvoje Petrač, ki je bil zaradi sodelovanja v ugrabitvi Zagorčevega mladoletnega sina obsojen na šest let zapora.

Petrač je na sojenju prvi omenil, da je Zagorac, ko je bil v 90. letih 20. stoletja pristojen za nakupe orožja, zlorabljal svoj položaj, leta 2000, ko se je upokojil, pa ukradel za pet milijonov dolarjev vredne dragulje. Zagorca je Avstrija prejšnji teden izročila Hrvaški, kjer mu sodijo zaradi teh obtožb. Da je zgodba še bolj zapletena, je bila umorjena Hodakova vpletena v ljubezensko zvezo z Ljubomirjem Pavasovićem Viskovićem, odvetnikom Petrača.

Protest Hrvatov proti nasilju
Zagrebčani so napovedali mirne proteste, s katerimi želijo opozoriti na vedno večje nasilje in brutalne napade na znane podjetnike in novinarje v zadnjem času, sveče pa naj bi v znak protesta prižigali tudi v drugih hrvaških mestih. Vladi želijo sporočiti, da ni več "pet do dvanajstih", temveč "petnajst čez dvanajst" in da je zadnji čas, da "tisti, ki nam krojijo življenje, začnejo opravljati svoje delo".

Nova trojica v boj proti mafiji
Hrvaški mediji pozdravljajo odločitev Sanaderja, da zamenja po njihovem mnenju nesposobne ministra za notranje zadeve Berislava Rončevića, pravosodno ministrico Ano Lovrin in načelnika policije Marijana Benka kot njegovo najpomembnejšo in najboljšo odločitev. Na njihova mesta je postavil ljudi, ki "lahko obračunajo z mafijo", kot piše Jutarnji list. Tomislav Karamarko, Ivan Šimonović in Vladimir Faber je trojica sposobnih strokovnjakov, ki uživajo velik ugled v pravosodnih, policijskih in obveščevalnih krogih, še dodada Jutarnji list.

T. V.

Umor pretresel Zagrebčane