Zagorec je končno prispel v roke hrvaških oblasti. Foto: EPA
Zagorec je končno prispel v roke hrvaških oblasti. Foto: EPA
General Zagorec izročen Hrvaški

Zagorec je, potem ko se je Avstrija le odločila za izročitev Hrvaški, danes prispel z Dunaja. Pripeljali so ga v koloni policijskih vozil, nad zaporom Remetinec so krožili številni policijski helikopterji, okoliške ceste pa so bile zaprte za promet.

Hrvaška policija je sporočila, da Zagorec v priporu ne bo imel posebnega statusa, kot so to zahtevali njegovi odvetniki. Zagorčev hrvaški odvetnik je namreč za svojega varovanca zahteval posebne varnostne ukrepe, saj naj bi bilo Zagorčevo življenje na Hrvaškem v nevarnosti. S tem argumentom so skušali izročitev generala Hrvaški zavleči tudi njegovi avstrijski odvetniki, a pravosodje v Avstriji ni ugodilo njihovim zahtevam.

Zaslišanje v petek?
Na Hrvaškem pričakujejo, da bo Zagorca v petek zaslišala preiskovalna sodnica Erna Draženčić, ki je lani tudi sprožila preiskavo proti Zagorcu in mu določila pripor. Za zdaj še velja njena odločitev o enomesečnem priporu, ki jo je izrekla lani.

Zagorec ukradel torbi z dragulji
Zagorec je osumljen zlorabe položaja v 90. letih, ko je bil kot namestnik obrambnega ministra zadolžen za nakup orožja. Leta 2000 naj bi, potem ko je zapustil položaj namestnika ministra, iz trezorja ministrstva vzel dve torbi z dragulji, vrednimi najmanj pet milijonov dolarjev. Od takrat je Zagorec živel na Dunaju, kjer so ga prvič aretirali marca lani, nato pa so ga proti plačilu varščine milijon evrov izpustili.

Posebne enote avstrijske policije so Zagorca znova aretirale pred nekaj dnevi, ko so se avstrijske oblasti odločile, da bodo upokojenega generala izročile Hrvaški. Avstrija je generala tako izročila leto in pol zatem, ko je bila za njim razpisana mednarodna tiralica.

B. T.

General Zagorec izročen Hrvaški