Pozivi k odstopu ministra Kirina so se v zadnjih dneh kar vrstili. Foto: 24sata.hr
Pozivi k odstopu ministra Kirina so se v zadnjih dneh kar vrstili. Foto: 24sata.hr
Lov na divje svinje
Obremenilna fotografija prikazuje božični lov na divje svinje, ki sta se ga udeležila tako Markač kot Kirin.

Kirinov mandat so obeležili številni incidenti. Ko pa so v javnost pricurljale fotografije njegovega lova na divje svinje s haaškim obtožencem, generalom Mladenom Markačem, je sam sklenil odstopiti s položaja.

Kirin in Markač sta 22. decembra odšla na tradicionalni božični lov na Bilogoro, zaradi česar je haaško sodišče danes izdalo nalog za Markačevo aretacijo, saj je kršil pravila hišnega pripora. Hrvaška policija je generala že prijela, zdaj ga čaka izročitev Haagu.

Kirinovo kesanje
V pismu, ki ga je Kirin poslal premierju Ivu Sanaderju, je padli minister izrazil "svojo globoko kesanje in opravičilo vsem, ki so zaradi tega na kakršen koli način prizadeti ali oškodovani".

Naj citiramo pismo v celoti:
Spoštovani gospod predsednik Vlade Republike Hrvaške, prenašam vam nepreklicni odstop z mesta ministra za notranje zadeve RH. To imam za svojo osebno moralno dolžnost zaradi okoliščin, v katerih sem se znašel v primeru generala Mladena Markača.

Izražam svoje globoko obžalovanje in opravičilo vsem, ki so bili zaradi tega na kakršen koli način prizadeti ali oškodovani. Vam, gospod predsednik, pa se zahvaljujem za izkazano zaupanje in sodelovanje ter vam želim mnogo uspehov v nadaljnem vodenju vlade.
S spoštovanjem, Ivica Kirin.