Obremenilna fotografija, ki so jo poslali iz virovitiškega županstva in na kateri sta ovekovečena tako Markač kot Kirin. Foto: virovitica.net
Obremenilna fotografija, ki so jo poslali iz virovitiškega županstva in na kateri sta ovekovečena tako Markač kot Kirin. Foto: virovitica.net
Lovci na divje svinje
Tradicionalna božična zabava? Foto: virovitica.net
Stipe Mesić
Mesić svari pred posledicami incidenta. Foto: 24sata.hr
Haaška afera na Hrvaškem

Afera se je razplamtela, ko so se v medijih pojavile obremenilne fotografije haaškega obtoženca Mladena Markača, ki skupaj z ministrom Ivico Kirinom pozira ob ustreljenih svinjah.

"Skupno 70 lovcev z vse Hrvaške, od Dubrovnika do Vukovarja, je doseglo izjemno dobre rezultate, saj je bilo odstreljenih 17 divjih svinj," piše v sporočilu predstavnika za odnose z javnostjo župana Virovitice.

Odvetniki so se sprva hoteli rešiti, češ da gre za arhivske posnetke iz leta 2003 in da je Markač božič preživel z družino, a njihove besede so brez posebnih težav postavili na laž z arhivsko fotografijo iz leta 2003, na kateri je imel minister Kirin znatno manj kilogramov. Poleg tega so tudi s Photoshopom dokazali, da posnetek nedvomno spada v niz fotografij z datumom 25. december. Da sploh ne omenjamo, da leta 2003 omenjene lovske prireditve še ni bilo.

Velika škoda za hrvaški ugled
Iz haaškega tribunala so že sporočili, da zadevo jemljejo skrajno resno, spregovoril pa je tudi hrvaški predsednik Stipe Mesić: "Haaško sodišče ima svoja pravila in vsi, ki imajo pravico do obrambe, jih poznajo. Očitno je, da je tudi general Markač poznal ta pravila." Poudaril je, da Markač kot haaški obtoženec ne bi smel oditi na lov in tako prekršiti njemu dobro znana pravila.

Mesić je ocenil tudi, da je minister Kirin s svojim dejanjem škodoval tistim, ki so na zatožni klopi v Haagu in ki pričakujejo, da se bodo lahko branili s svobode. Poleg tega Kirinov incident v mednarodni skupnosti ne zbuja ravno zaupanja do Hrvaške. "Če želi biti Hrvaška država, kateri se verjame, potem se morajo vsi ravnati po pravilih. Če pa se ta pravila krši, potem to škodi vsem tistim, ki bi jutri lahko pričakovali, da se zagovarjajo na svobodi," je dejal. Na vprašanje, ali bi moral Kirin nositi odgovornost za svoj postopek, pa je predsednik rekel, da je to odvisno od tega, kako bo sestavljena nova vlada.

Mladena Markača je Haag z generalom Ivanom Čermakom in Antom Gotovinom obtožil za vojne zločine proti civilnemu prebivalstvu, a jima je bilo s Čermakom dovoljeno, da se branita iz hišnega pripora. Markača so sicer že prej videli v javnosti, čeprav se po pravilih haaškega sodišča ne bi smel oddaljevati od svojega domovanja.

K. S.

Haaška afera na Hrvaškem