Foto:
Foto:

Poleg obtožnic proti generaloma naj bi Hrvaška prejela tudi spremenjeno obtožnico proti generalu Anteju Gotovini. Ta se pred haaškim sodiščem skriva neznano kje.

Premier Ivo Sanader naj bi prav zaradi obtožnic za danes sklical pogovor z opozicijskimi voditelji, poroča Radio Slovenija. Zapletov vendarle ni pričakovati, saj sta 54-letni Čermak in 48-letni Markač že prej napovedala, da bosta že ta konec tedna prostovoljno odšla v Haag. Poleg tega je sodelovanje s haaškim sodiščem eden od osnovnih pogojev za začetek vstopnih pogajanj Hrvaške v EU.

Obtožena zločinske dejavnosti
Vse tri obtožnice zadevajo dogodke ob operaciji Nevihta in po njej. Oba generala sta obtožena organiziranega kriminalnega delovanja z namenom na silo odstraniti srbsko prebivalstvo ter ropati in uničevati srbsko premoženje. V obtožnicah piše, da sta imela generala Čermak in Markač moč, oblast in odgovornost, da bi lahko preprečila hude kršitve mednarodnih humanitarnih zakonov.

Generala sta po zavzetju vodila Knin
Čermak, ki je bogat poslovnež, je po zavzetju vodil nekdanjo središče srbske krajine Knin, Markač pa je vodil posebno policijsko enoto, ki je patruljirala po ozemlju. Za Čermaka je sbvojo besedo zastavil celo hrvaški predsednik Stipe Mesić, saj naj bi bil Čermak zadolžen le za civilne zadeve v Kninu.