Volilna udeležba je bila višja kot pred 4 leti. Foto: EPA
Volilna udeležba je bila višja kot pred 4 leti. Foto: EPA
Hrvaška
Za vladajoči HDZ bodo lokalne volitve preizkus priljubljenosti. Foto: EPA
Hrvaška
Takole sta se zakonca odpravila izpolnit svojo državljansko dolžnost. Foto: EPA
Volitve niso spremenile političnega zemljevida

Hrvaška volilna komisija je objavila prve uradne delne izide lokalnih volitev. Po okoli 80 odstotkih preštetih glasov je v borbi za županovanje prestolnici dosedanji župan Zagreba Milan Bandić, sicer kandidat socialdemokratov (SDP), dobil 50,03 odstotka glasov, drugo mesto v Zagrebu pa je pripadlo Josipu Kregarju (neodvisni kandidat), ki je osvojil 22,46 odstotka glasov. Kandidat vladajoče Hrvaške demokratske stranke (HDZ) Josip Mesić je osvojil le 12,93 odstotka glasov.

V Splitu ima najvišjo podporo neodvisni kandidat Željko Kerum (40,1 odstotka) in se bo moral v drugem krogu za končno zmago pomeriti z Rankom Ostojićem (35, 37 odstotka), kandidatom, ki so ga podprli SDP, HNS HSU in DC. V Osjeku vodi Krešimir Bubalo (38,93 odstotka), kandidat HDSSB-ja Branimirja Glavaša, s 23, 1 odstotka glasov pa mu sledi pa Anto Djapić (HSP, HDZ).

Glavni tajnik SDP-ja Igor Dragovan je po objavi delnih izidov dejal, da so v stranki zadovoljni z izidom v štirih največjih mestih, niso pa evforični, saj je, kot je poudaril, treba potrpežljivo počakati na prve delne uradne izide.

Na tokratnih volitvah so volivci prvič od osamosvojitve neposredno volili predstavnike oblasti. Do 11. ure je bila volilna udeležba 13,73-odstotna, poroča hrt.hr, do 16. ure pa 32,66-odstotna.

Na okoli 6.600 voliščih po državi so volivci prvič neposredno izbirali izvršno oblast - načelnike občin, župane in predsednike županij - po večinskem dvokrožnem sistemu. Volišča so se zaprla ob 19. uri.

Na prejšnjih volitvah maja 2005 so voditelje lokalnih skupnosti izbirali šele po oblikovanju občinskih in mestnih svetov oziroma županijskih skupščin, ki so jih nato volili na podlagi proporcionalnega sistema. Ta sistem velja tudi letos za volitve članov lokalnih svetov in skupščin.

Gong opozarja na kršitve
Volitve je spremljala nevladna organizacija. Državljani organizirano spremljajo volitve (Gong), ki je imela na terenu 700 ljudi in 45 mobilnih enot, kar je za okoli tretjino manj, kot jih je bilo na prejšnjih lokalnih volitvah maja 2005.

Gong je sporočil, da je do 18. ure prejel več kot 250 prijav kršenja volilnega molka. Strankarski aktivisti naj bi na številnih voliščih skušali vplivati na volivce, prijavljeni pa so bili tudi primeri vmešavanja v delo volilnih teles. Ponekod naj bi bila ogrožena tudi sama tajnost glasovanja, več Zagrebčanov pa naj bi se pritoževalo, ker niso vedeli, na katerem volišču lahko oddajo svoj glas.

Gong že vrsto let spremlja vse volitve na Hrvaškem in pozornost usmerja predvsem na spoštovanje volilnih zakonov in pravil na voliščih, nadzira pa tudi morebitne nepravilnosti in pravila na voliščih.

Poleg omenjene organizacije so volitve spremljali tudi predstavniki strank, ki so za to dobili pooblastila od volilne komisije.

G. V./K. T.

Volitve niso spremenile političnega zemljevida