Analitik opozarja, da se pred lokalnimi volitvami preveč govori o nacionalnih težavah in ne lokalnih. Foto: EPA
Analitik opozarja, da se pred lokalnimi volitvami preveč govori o nacionalnih težavah in ne lokalnih. Foto: EPA
Davor Gjenero
Gjenero meni, da dober izid opozicije še ne bo pomenil resnih političnih sprememb v državi. Foto: EPA
Trg Bana Jelačića v Zagrebu
Pričakuje se oster boj za zagrebškega župana. Foto: MMC RTV SLO

Član Centra za politične študije Andjelko Milardović je dejal, da se v tokratni predvolilni kampanji preveč govori o temah, ki so primernejše za parlamentarne volitve. Po njegovih besedah se govori o Evropski uniji, vojnih zločinih, tudi o drugi svetovni vojni. Pri tem opozarja, da se v predvolilno kampanjo zelo aktivno vključujejo tudi predsedniki strank, kar po njegovih besedah za države članice Evropske unije ni ravno navada.

Dodal je, da bo s tem govorjenjem težko vplivati na parlamentarne volitve, ki bodo na Hrvaškem potekale čez več kot dve leti. "Oblikovanje lokalnih oblasti se lahko zavleče v poletje. V veliko mestih bi lahko dobili župane in mestne svete iz različnih strank, kar lahko še oteži implementacijo programov na lokalnih ravneh," dodaja izkušen zagrebški diplomat.

HDZ-ju vasi, SDP-ju mesta?
Politični analitik Davor Gjenero je prepričan, da se bo vladajoči HDZ najbolje odrezal v ruralnih območjih, opozicijski SDP pa naj bi bil boljši v urbanih predelih države. "Zato relativne zmage SDP-ja v Zagrebu in še nekaterih mestih ne smemo jemati kot indikacijo za resne politične spremembe v državi," dodaja analitik.

Bi moral biti Sanader nervozen?
Hrvaški časopis Večernji list pa je objavil članek z 12 razlogi, zaradi katerih bi moral biti Sanader nervozen. Ta teden naj bi bil po pisanju lista najtežji za Sanaderja, odkar je prišel na oblast. Iz dneva v dan se namreč pred volitvami povečuje število front. Polge Glavaša so to še stavke delavcev v javnem sektorju in škandal s Slovenijo glede vstopanja Hrvaške v EU.

Več kot 45.000 kandidatov
Volivci bodo med kandidati izbrali člane 21 županijskih skupščin, mestne skupščine Zagreba, 126 mestnih svetov in 427 občinskih svetov. Za te položaje je prijavljenih 2.982 kandidatnih list s skupno 46.324 kandidati. Nevladna organizacija Gong bo volitve nadzirala s 700 opazovalci in 45 mobilnami ekipami. Prvič bodo lahko na Hrvaškem volili tisti, ki so bili rojeni leta 1990.

Oster boj v Zagrebu
Za zagrebškega župana se poteguje osem kandidatov: Miroslav Rožić, Milan Bandić, Tatjana Holjevac, Zlatko Klarić, Antun Kljenak, Josip Kregar, Jasen Mesić in Stipe Tojčič. Kandidat vladajočega HDZ-ja je Mesić, stranka pa je javno zavrnila špekulacije, da naj bi podpirala Milana Bandića, trenutnega zagrebškega župana in člana socialdemokratov (SDP).

Na to se je odzval tudi Jasen Mesić z besedami, da ima dva kandidata socialdemokratska stranka (SDP) Zorana Milanovića in ne HDZ oz. Sanader. To naj bi bila Bandić in Kregar. Izrazil je zadovoljstvo s predvolilno kampanjo in verjame v svojo uvrstitev v drugi krog. Prav že omenjeni Kregar naj bi bil tudi zelo močan kandidat v Zagrebu. Predstavlja se kot neodvisni kandidat, njegov slogan pa je "misli globalno, deluj lokalno".

M. R.