Poletnega vstopa Hrvaške v EU ne ogroža morebitni ponovitveni referendum, temveč še neurejena vprašanja. Tudi s Slovenijo. Foto: EPA
Poletnega vstopa Hrvaške v EU ne ogroža morebitni ponovitveni referendum, temveč še neurejena vprašanja. Tudi s Slovenijo. Foto: EPA

Glavna ovira za vse pobudnike referendumov je ostra Hrvaška zakonodaja, po kateri se mora za vsako referendumsko vprašanje v pičlih 15 dneh zbrati 400 tisoč podpisov volivcev. Organizatorji tako imenovane "referendumske vstaje" so sicer v 9 dneh že zbrali 400 tisoč podpisov, a gre za seštevek vseh podpisov pod štirimi različnimi referendumskimi pobudami.

Nestrankarska vstaja zahteva referendumsko odločanje o razveljavitvi tranzicije in privatizacije, prepovedi prodaje državnega premoženja, prepovedi proizvodnje in prodaje gensko spremenjenih rastlin in živil ter ponovno odločanje o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo.

Manjka po 300 tisoč podpisov
"V 47 mestih imamo več kot 100 stojnic. O vsakem referendumskem vprašanju smo zbrali več kot 100 tisoč podpisov, skupno torej več kot 400 tisoč podpisov o vprašanjih, ki so življenjskega pomena za naš narod in našo državo," je povedal predsednik organizacijskega odbora Zoran Mihajlović.

Zbiranje podpisov se je začelo 13. februarja, rok za pridobitev 400 tisoč podpisov o posamezni referendumski pobudi pa se izteče v sredo, 27. februarja. Največ pozornosti je usmerjene na morebitni ponovitveni referendum o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. "Državljanom je treba dati še eno možnost, da razmislijo in se odločijo o tem problemu," je prepričan Mihajlović.

Nizka udeležba, a jasna večina
Hrvati so se o vstopu v EU že odločali na referendumu - 22. januarja 2012 se je izreklo le 43,51 odstotka vseh volilnih upravičencev, ki pa so z dvotretjinsko večino podprli pridružitev Evropski uniji. Hrvaška bi morala 1. julija letos postati 28. članica Evropske unije, a je pristopni datum ogrožen predvsem zaradi oklevanja Slovenije z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe.