Srečanje štirih državnikov je bilo prvo srečanje zunaj okvira kakšnega širšega mednarodnega konteksta. Foto: Reuters
Srečanje štirih državnikov je bilo prvo srečanje zunaj okvira kakšnega širšega mednarodnega konteksta. Foto: Reuters
Sarajevo Igmanska pobuda
Hrvaški predsednik Ivo Josipović (skrajno levo), Haris Silajdžić (drugi z leve), Živorad Kovačevič (na sredini), Filip Vujanovič in srbski predsednik Boris Tadić (skrajno desno). Foto: Reuters
10. obletnica Igmanske pobude

Predsedniki Hrvaške Ivo Josipović, Srbije Boris Tadić, Črne gore Filip Vujanović in člani predsedstva BiH-a, Bošnjak Haris Silajdžić, Hrvat Željko Komšić in Srb Nebojša Radmanović, so na svečani seji ob 10. obletnici Igmanske pobude v Sarajevu podpisali skupno izjavo, v kateri so izpostavili nadaljevanje dialoga kot načina reševanja nesoglasij in sporov. Potrdili so, da članstvo v EU-ju ostaja skupni strateški cilj njihovih držav, in pozvali h krepitvi sodelovanja in k graditvi vzajemnega zaupanja na poti celotne regije v Unijo, za kar si bodo tudi sami prizadevali.

Poziv k preobrazbi družb
Ocenili so, da so Hrvaška, Srbija, Črna gora in BiH v zadnjem desetletju naredili pomembne korake za izboljšanje medsebojnih odnosov, zdaj pa je treba s pogledom v prihodnost narediti še več. Tako vlade vseh štirih držav kot civilne družbe in vse druge strukture so predsedniki v izjavi pozvali, naj sodelujejo pri projektu preobrazbe družb prek nujnih političnih ter strukturnih reform.

Na podobnem srečanju Igmanske pobude leta 2005 se sicer takratnima hrvaškemu in črnogorskemu predsedniku ter članom predsedstva BiH-a glede skupne izjave ni uspelo uskladiti.

Letošnje srečanje poteka v času občutljivih odnosov držav t. i. daytonskega trikotnika. Diplomatske vezi med Zagredom in Beogradom so od izvolitve Josipovića za predsednika sicer v vzponu, med Beogradom in Sarajevom pa nastajajo nove napetosti, ki so pred dnevi dosegle vrhunec z odpovedjo obiska Silajdžića v Srbiji.

Igmanska pobuda je koalicijo več sto nevladnih organizacij, ki se zavzemajo za normalizacijo odnosov med državami podpisnicami Daytonskega sporazuma. Koalicija je ime dobila v spomin na pomlad 1995, ko se je skupina 38 intelektualcev in protivojnih aktivistov iz Srbije in Črne gore po 48-urnem pohodu čez Madžarsko in Hrvaško ter čez planino Igman in skozi improviziran predor prebila v Sarajevo. Tako so izrazili svojo solidarnost z mestom, ki ga je takrat oblegala vojska bosanskih Srbov.

Hrvaški predsednik bo po 15 letih obiskal srbsko entiteto BiH-a
Josipović bo v nedeljo iz Sarajeva odpotoval v Banja Luko in tako postal prvi predsednik Hrvaške po 15 letih, ki bo obiskal srbsko entiteto BiH-a. Med drugim naj bi se sestal s premierom Republike srbske Miloradom Dodikom. Namen obiska naj bi bil Banjaluki sporočiti, da si Hrvaška želi stabilizacije političnih razmer v BiH-u in vzpostavitve bolj sproščenega ozračja, v katerem se bodo lahko hrvaški begunci vrnili na svoje domove v Republiki srbski in tam tudi ostali.

10. obletnica Igmanske pobude