Naslednja poteza vlade bo omejevanje plač v enotah lokalne samouprave. Foto: EPA
Naslednja poteza vlade bo omejevanje plač v enotah lokalne samouprave. Foto: EPA

Podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo Damir Polančec ter finančni minister Ivan Šuker sta opozorila, da je večina podjetij v državni lasti v prvi polovici letošnjega leta imela padec prometa in dobička. "Nelogično je, da podjetja, ki poslujejo z izgubo, številna med njimi pa prejemajo tudi subvencijo, do zdaj niso skušala znižati plač. Te so glavni razlog za nelikvidnost," je dejal Šuker.

"Želimo spodbuditi odgovorno obnašanje in varčevanje na vseh ravneh. Nihče na Hrvaškem ne more biti otok," je po seji vlade predlog upravam in nadzornim svetom, naj sprožijo postopke za spremembo kolektivnih pogodb, pojasnila premierka Jadranka Kosor.

Poleg plač še druge ugodnosti
Varčevalno priporočilo vlade naj bi se nanašalo na okoli 200 podjetij, med njimi so tudi ladjedelnice, ki so v postopku privatizacije, ne ve pa se, kolikšno število zaposlenih bo tega deležno.

Vlada pa opozarja, da niso sporne le plače zaposlenih v teh podjetjih, temveč tudi druge ugodnosti, kot je regres. "V teh podjetjih imajo ugodnosti, za katere javnost sploh ne ve," je razkril minister za morje, promet in infrastrukturo Božidar Kalmeta in dodal, da je bil tudi sam presenečen nad ugodnostmi, ki jih uživajo posamezniki, zaposleni v državnih podjetjih.