Šprajc je brezkompromisno odgovoril programskemu svetu, ki je 6. decembra ocenil, da prispevek o padcu Vukovarja na Dnevniku HRT-ja ni bil v skladu z nacionalnimi interesi. Foto: Screenshot: Youtube
Šprajc je brezkompromisno odgovoril programskemu svetu, ki je 6. decembra ocenil, da prispevek o padcu Vukovarja na Dnevniku HRT-ja ni bil v skladu z nacionalnimi interesi. Foto: Screenshot: Youtube
Vukovar '91
Padec Vukovarja in vloga Tuđmana pri tem je na Hrvaškem še vedno boleča tema. Foto: EPA

Priljubljeni Šprajc je v svojem slogu – brez dlake na jeziku – odgovoril članom programskega sveta, ki so bili kritični do prispevka o Vukovarju, objavljenega na obletnico padca tega mesta na vzhodu Hrvaške, in si prislužil pohvale v hrvaških medijih, češ da je pripravil najimpresivnejši in verjetno najboljši nastop v svoji novinarski karieri.

"HRT mora delati v skladu z nacionalnimi interesi"
Dnevnik HRT-ja je namreč ob obletnici padca Vukovarja 18. novembra objavil prispevek, iz katerega izhaja, da je takratni hrvaški predsednik Franjo Tuđman mesto namerno žrtvoval, s tem pa so novinarji odprli boleče vprašanje o padcu mesta. V prispevku so predvajali tonske posnetke pogovorov med Tuđmanom in poveljnikom mesta Miletom Dedakovićem - Jastrebom, v katerih Tuđman med drugim zavrača evakuacijo, tudi evakuacijo otrok iz mesta. Znova so objavili obtožnico Siniše Glavaševića, novinarja Hrvaškega radia Vukovar, ki je za padec mesta obtožil hrvaške voditelje in jim sporočil, da so enaki kot srbski agresor.

Prispevek je močno razburil programski svet HRT-ja. Takoj po objavi posnetka so na Hrvaškem zakrožile govorice, da je bil Šprajc suspendiran, kar pa je zanikal tudi sam novinar. Nekateri člani programskega sveta so namigovali, da so prispevek "konstruirali nekje drugje, zunaj Hrvaške", in da gre za "neprofesionalizem", "propagandna sporočila" ter celo zahteval preiskavo o tem, zakaj je bil objavljen ravno na obletnico padca mesta, kdo se je dogovoril za prispevek in kje so novinarji dobili zvočne posnetke pogovora med Tuđmanom in Dedakovićem.

Insinuacije o nastanku prispevka v tujini
Šprajc je v nedeljo vrnil udarec. "Zdaj pa, ne po naši volji, še nekaj o nas," je začel med Dnevnikom. "Programski svet HRT-ja je zaradi prispevka, posvečenega padcu Vukovarja, zahteval izjavo novinarjev in urednika. /…/ V prispevku ni bilo nikakršnih pretencioznih sklepov, so pa bili uporabljeni tonski zapisi pogovorov med takratnim državnim vrhom in poveljniki obrambe Vukovarja ter zadnje javljanje Siniše Glavaševića v eter, iz katerega govori ves obup ljudi, ki jih čaka gotova smrt. Občutljivo, a novinarsko zanimivo temo, so takoj povzeli drugi mediji, sledili so odzivi z vseh strani in zgodbo je bilo treba le še nadaljevati, profesionalno spremljati in končati. Tako bi tudi bilo, če se del programskega sveta HRT-ja ravno zaradi tonskih zapisov ne bi tako vznemiril in se zapletel v razpravo o tem, kako mora televizija delovati v skladu z nacionalnimi interesi, vrhunec pa so insinuacije, da je nesporni prispevek nastal v režiji tujih obveščevalnih služb," je povedal.

Prispevek o Vukovarju na dan padca mesta
Dodal je, da so prispevek o padcu Vukovarja objavili na obletnico, ker se jim je zdelo logično, da se z obletnico ukvarjajo na dan padca mesta. "Morda bi ga morali objaviti na dan žena, praznik dela ali novoletni dan, a novinarska logika je nekoliko drugačna od svetniške," je bil porogljiv in pojasnil, da so se za pripravo prispevka dogovorili novinarji in uredniki, ki se dogovarjajo za pripravo vseh prispevkov v Dnevniku, "razen če se niso svetniki navadili, da se sami dogovarjajo za prispevke, novinarje in urednike, pa jim je stvar malo ušla izpod nadzora".

Lekcija "profesionalnim" svetnikom
Novinar je povedal še, da so zvočni posnetki prišli iz arhiva HRT-ja in da so jih objavili že pred šestimi leti, ko pa takratni svetniki v njem niso videli nič spornega, "a takrat je šlo morda za skupino amaterjev, ki jim je to ušlo", je bil ciničen.

"Med sedanjimi svetniki so zagotovo vrhunski profesionalci, pravkar smo videli enega izmed njih (Josipa Jovića, op. a.), ki so upravičeno sumničavi do novinarstva, saj sami najbolj vedo, kako se npr. naredi na splitski rivieri lažni intervju z vojnim zločincem, ker je to, seveda, v funkciji nacionalnega interesa," je strupeno puščico izstrelil proti Joviću.

Celoten odziv Zorana Šprajca si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.