Hrvati naj bi se pridružili prostovoljni ukrajinski enoti Azov. Foto: Reuters
Hrvati naj bi se pridružili prostovoljni ukrajinski enoti Azov. Foto: Reuters
Mariupol
V pristanišču Mariupol potekajo eni najhujših bojev med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti. Foto: Reuters
Hrvaški borci v Ukrajini

Nedeljske slovesne prisege nove hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović se ukrajinski predsednik Petro Porošenko kljub drugačni napovedi ne bo udeležil. Državi gojita prijateljske odnose, ki pa so se še okrepili po začetku vojne v Ukrajini, saj se na strani ukrajinskih vladnih sil borijo tudi prostovoljci iz Hrvaške, poroča Vanja Vardjan, dopisnik RTV Slovenija iz Zagreba.

Na vzhodu Ukrajine pri mestu Mariupol se v posebni enoti Azov, ki je del ukrajinskega notranjega ministrstva, bojuje 20 hrvaških prostovoljcev, kar je potrdila tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić. Gre za veterane hrvaške domovinske vojne in nekaj nogometnih navijačev, eden od njih pa je za hrvaške medije povedal, da se borijo za ohranitev suverenosti Ukrajine za borih 170 evrov plače.

Izkušeni hrvaški borci naj bi sodelovali predvsem pri urjenju mladih ukrajinskih vojakov, kmalu pa naj bi se jim pridružili novi prostovoljci iz domovine.

Ukrajinci predelali Thompsonovo pesem
Hrvaško-ukrajinsko vojno prijateljstvo gre celo tako daleč, da so Ukrajinci pred kratkim predelali bojno pesem hrvaškega kontroverznega pevca Thompsona. Hrvati so se postavili na stran ukrajinske vojske tudi zato, da bi se bojevali proti Srbom, ki se kot prostovoljci borijo na strani proruskih separatistov. Hrvaško-srbsko sovraštvo iz vojn na območju nekdanje Jugoslavije se na žalost zopet obnavlja v vojni v Ukrajini, še dodaja Vardjan.

Rusija izrazila zaskrbljenost
Po omenjeni izjavi Pusićeve je Moskva Zagrebu poslala protestno noto in izrazila zaskrbljenost: "Pozivamo Zagreb, pa tudi voditelje drugih držav, katerih državljani se borijo v Ukrajini, naj prenehajo s to nevarno prakso, posebej zdaj, ko smo v Minsku dosegli dogovor o normalizaciji razmer na jugovzhodu Ukrajine," je zapisalo rusko zunanje ministrstvo in dodalo: "Hrvaško želimo spomniti, da je bil v Minsku sprejet dogovor, ki nalaga umik vseh strani, vojne opreme in plačancev z ozemlja Ukrajine."

Zatem se je oglasilo tudi hrvaško zunanje ministrstvo, ki je najprej pozdravilo sporazum iz Minska, nato pa dodalo, da imajo res informacije o osmih hrvaških državljanih na vzhodu Ukrajine. "Odhod osmih hrvaških državljanov v Ukrajino ni povezan z nobeno hrvaško institucijo, niti njihovih dejanj nobena izmed državnih ustanov ne podpira. Čeprav je govor o zelo majhnem številu posameznikov, pa nas zadeva skrbi, zato položaj spremljamo z največjo resnostjo."

Hrvaški borci v Ukrajini