Šolnine na Hrvaškem znašajo med 550 in 1.250 evrov. Foto: www.hrt.hr
Šolnine na Hrvaškem znašajo med 550 in 1.250 evrov. Foto: www.hrt.hr
Študenti opozarjajo, da plačevanje ni v skladu z vladnim prepričanjem, da je Hrvaška družba znanja. Foto: RTV SLO
Šolnine plačuje več kot polovica študentov. Foto: EPA

Študenti, ki so združeni v Neodvisno pobudo za pravico do brezplačne izobrazbe študentov, so proteste organizirali že v ponedeljek, ko je bojkot predavanj podprlo okoli 1.000 študentov, pričakujejo pa, da se jim bodo pridružili še drugi; vseh je okoli 7.000. Protestniki zahtevajo ukinitev vseh oblik plačevanja visokošolskega izobraževanja: dodiplomskega in podiplomskega študija.

Večina predavalnic je bila zaklenjena, vsak poskus pouka pa je bil prekinjen s hrupom. Protestniki so povedali, da njihovo dejanje ni posledica delovanja grških študentov, ki so v Atenah zasedli nekaj fakultet. Poudarjajo, da je dostop do splošnega izobraževanja za vse ne le v interesu študentov, temveč celotne družbe, saj vlada zagovarja Hrvaško kot "družbo znanja."

Prekinitev predavanj tudi v Zadru
Namesto običajnih predavanj bodo študenti organizirali alternativne delavnice, brali bodo politična in znanstvena besedila o protestih, če pa bo bojkot trajal dalj časa, bodo organizirali tudi koncerte. Kot piše vecernji.hr, se je očitno pojavila nova generacija, ki je aktivna. Od poldneva so se zagrebškim študentom pridružili tudi v Zadru: študenti tamkajšnje univerze so se z enakimi zahtevami kot zagrebški obrnili na vodstvo univerze.

Ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport je pretekli četrtek sporočilo, da bo prihodnje leto diplomski študij bezplačen, a to študentov ni omajalo: menijo, da je to samo podaljševanje težave, ne pa tudi končna rešitev. "Čeprav ta odločitev na prvi pogled rešuje težavo šolnin na diplomskih študijih za vsaj leto dni, pa ne ponuja trajne rešitev ter hkrati pomeni nove težave. Najprej, govori se le o odločitvi, ki samo kratkoročno odgovarja na vprašanje plačevanja šolnin na dodiplomskem študiju in z ničemer ne zagotavlja, da študenti že od leta 2010/11 ne bodo obvezani plačevati šolnin," študentski odbor filozofske fakultete odgovarja ministrstvu.

"Fakulteta podpira njihove zahteve po brezplačnem študiju, še enkrat jih vabim, naj opredelijo svoje zahteve, da se bomo lahko pogovarjali o njih," je dejal prodekan filozofske fakultete Damir Boras, ki se je izrekel proti sankcijam za protestnike ter dodal, da se je treba z mladimi pogovarjati.

Več kot polovica študentov plačuje šolanje
Šolnine na Hrvaškem znašajo med 550 in 1.250 evrov, študenti plačajo po linearnem sistemu: najuspešnejši ne plačujejo nič, najslabši pa najvišjo mogočo šolnino. Šolnino plačuje 55 odstotkov študentov, pri tem pa večino vzdržujejo starši, nekateri pa tudi sami delajo. V študentskih domovih biva le osem odstotkov študentov.

K. T.