Protestirati so začeli tudi v Splitu. Foto: www.jutarnji.hr
Protestirati so začeli tudi v Splitu. Foto: www.jutarnji.hr
Zoran Primorac
Minister pravi, da si je zadnjih pet let prizadeval, da šolnin ne bi bilo. Foto: www.jutarnji.hr

Danes so se zagrebškim in zadrskim študentom pridružili še študenti v Splitu. Kot so povedali organizatorji protestov v tem dalmatinskem mestu, v okviru katerih bodo prekinilil vsa predavanja, so filozofsko fakulteto izbrali za začetek, ker so tudi v Zagrebu protesti najprej potekali na filozofski fakulteti.

Akcijo bodo razširili še na preostale fakultete, dokler ne bodo dosegli svojih ciljev: brezplačnega šolanja za vse, ki pravočasno opravijo svoje obveznosti. Študenti, opremljeni s piščalkami in transparenti, bodo zavzeli stavbo in profesorje zaprosili za razumevanje in sodelovanje, prekinjena predavanja pa bodo zamenjali z alternativnimi programi. "To je največje študentsko dogajanje od 90. let, ki nam vrača upanje, da bodo, končno, namesto upokojencev mladi tisti, ki bodo gibalo družbenih sprememb. Pridružite se, ničesar ne moremo izgubiti, razen dragih šolnin," so v pozivu zapisali organizatorji.

Primorac: Vlada ne določa šolnin
Hrvaški minister za šolstvo Dragan Primorac je v četrtek v prvem odzivu na proteste dejal, da vlada ne določa višine šolnin, in izrazil sum, da so protesti politično motivirani. "Neprimerno bi bilo, da pridem na mesto blokade fakultet, ker bi se to zdelo kot ministrov PR," je dejal Primorac na konferenci skupaj z rektorjem zagrebške univerze Aleksom Bjelišem. Poudaril pa je, da sta nanj velik vtis naredila dostojanstvo in način organizacije protestov. Kot piše jutarnji.hr, so namreč študenti, ki so zavzeli fakultete, skoraj puritanski. Nobena cigareta ni bil prižgana, noben kozarec alkohola ni bil prinesen v zgradbo. Ni vodje, ni ambicioznih, študenti ne kričijo niti ne delajo hrupa.

"Vse študentske zahteve gredo v smeri popolnoma brezplačnega izobraževanja, ki mora biti dostopno vsem. Študenti na ta način dejansko samo ponavljajo vse tisto, kar sva v zadnjih petih letih govorila premier Sanader in jaz," je v predvolilnem tonu dejal Primorac.

Minister prelaga krivdo
Njegove izjave so dvignile veliko prahu med študenti in profesorji na zagrebški filozofski fakulteti. Eden izmed profesorjev se je ostro postavil proti ministru in podprl študente. "Ministrstvo in minister iščeta žrtveno jagnje. Če je že povedal, da je ameriški profesor, bi moral biti pametnejši ter imeti več politični in strokovnih kompetenc in boljši PR. Brez dvoma minister skuša svoje nepoznavanje kompenzirati z avtoriteto svojega ministrskega položaja in krivdo prelaga na univerze in fakultete, čeprav ne on ne prejšnji minister nista ukrepala proti povišanju šolnin, ampak sta se izgovarjala na avtonomijo univerz," je dejal Borislav Mikulić s filozofskega oddelka. "To je popolnoma lažen argument, saj je država ustanoviteljica in lastnica univerze in mora ona uravnavati šolarine. Tako je fakultete prisilila v izkoriščanje študentov. Kar se tiče izjave, da on in premier Sanader že pet let zahtevata brezplačno šolanje za vse, je to laž. Javnost se zaveda, kdo je vodil takšno politiko."

Študenti so na Primorčevo izjavo, da bi jim moral prodekan vrniti šolnino, odvrnili, da oni ne želijo vračila šolnin, ampak se zavzemajo za to, da bi fakultete prejele dovolj finančnih sredstev, da šolnin sploh ne bi bilo treba plačevati.

K. T.