Hrvaški premier in predsednik sta skupaj obsodila bobmni napad v Zagrebu. Foto: Reuters
Hrvaški premier in predsednik sta skupaj obsodila bobmni napad v Zagrebu. Foto: Reuters
Hrvaška policija
Direktor policije meni, da v Zagrebu vlada posebno stanje. Foto: Reuters
Avtomobil Iva Pukanića
Bomba, ki naj bi bila najverjetneje skrita v bližnji zaboj za smeti, je eksplodirala v trenutku, ko sta vstopala v avto. Foto: EPA
Ivo Pukanić
Pukanić je bil tarča napada že aprila letos, ko je nanj streljal neznani napadalec. Foto: EPA
Zagreb po bombnem napadu

Sejo hrvaškega sveta za nacionalno varnost sta sklicala Sanader in predsednik Stipe Mesić potem, ko sta bila v četrtkovem bombnem napadu v središču Zagreba ubita direktor tednika Nacional Ivo Pukanić in vodja marketinga pri omenjenem mediju Niko Franić. Sanader kljub nizu brutalnih napadov v hrvaški prestolnici v zadnjih mesecih dejal, da ni potrebe po uvedbi izrednih razmer.

"Razmišljali smo o tem, ali je treba izpeljati operacijo Sablja po vzoru Srbije, vendar smo sklenili, da za kaj takega nimamo ne zakonske utemeljitve ne potrebe," je dejal premier in napovedal, da bodo še pospešili pripravo svežnja protimafijskih zakonov, za katere so se odločili po umoru mlade pravnice Ivane Hodak v začetku oktobra.

"Do konca bomo obračunali z organiziranim kriminalom, mafijo ali terorizmom, ne glede na značaj zadnjega primera. Hrvaška bo varna država, to je sporočilo sveta za nacionalno varnost," je bil odločen Sanader, ki je po umoru Hodakove v svojem kabinetu zamenjal notranjega in pravosodnega ministra in tudi prvega moža hrvaške policije.

Kmalu fotorobot osumljenca
Hrvaška policija že ima nekaj koristnih informacij o umoru Pukanića in Franjića, a podrobnosti ne podaja. Policija je zavrnila prvotna poročanja, da je bila bomba podtaknjena pod Pukanićev avtomobil, in sporočila, da je bilo eksplozivno sredstvo nameščeno poleg avtomobila, najverjetneje v zabojniku za smeti. Bomba je bila aktivirana v trenutku, ko sta se Pukanić in Franić pribiližala avtomobilu.

V izdelavi je že fotorobot osumljenca za atentat, ki naj bi spominjal na napadalca, ki je aprila letos streljal na Pukanića. Policija bo fotorobot osumljenca objavila v soboto, saj želijo še enkrat preveriti vse kamere, da ne bi prišlo do napake.

Direktor generalne policijske uprave Krunoslav Borovec je dejal, da pri preiskavi sodelujejo tudi policije iz drugih držav. "Nobenega motiva nismo zavrgli, od preprostih pa do tistih, ki se navezujejo na organiziran kriminal," poudarja Borovec, ki tudi meni, da gre za profesionalno izvršen umor, saj so za tovrstni zločin potrebni znanje, veščine in izkušnje.

Hkrati je novinarje poprosil, da tudi če pridejo do pomembnih informacij, naj o teh ne poročajo, saj je to v interesu preiskave. Na vprašanje, ali bo o umoru govoril tudi z Mesićem, ki je bil Pukanićev prijatelj, in Hrvojem Petračem, ki je v zaporu zaradi sodelovanja pri ugrabitvi mladoletnega sina upokojenega generala Vladimirja Zagorca, pa je odgovoril, da bo policija govorila z vsemi, za katere bo ocenila, da bi lahko imeli koristne informacije.

Borovec je na vprašanje, ali v Zagrebu vladajo izredne razmere, dejal, da mu ta izraz ni všeč, da pa gre zagotovo za posebno stanje, ki zahteva največjo mogočo angažiranost policije.

Novi list: Pukanić čutil, da bo ubit
Umorjeni Pukanić naj bi le dan pred atentatom predsedniku Mesiću povedal, da čuti, da bo ubit. Po informacijah, ki jih je objavil časopis Novi list, Pukanić Mesiću drugih informacij ni dal, je pa zanimivo, da je Mesić na prejšnjem zasedanju sveta za nacionalno varnost po umoru mlade Ivane Hodak opozoril, da je treba ugotoviti ozadje poskusa aprilskega atentata na Pukanića.

Pukanića do avgusta varovala policija
Direktor generalne policijske uprave Borovec je dejal, da je imel Pukanić od aprila, ko je bil nanj že izvršen poskus atentata, do 1. avgusta policijsko zaščito, od avgusta naprej pa so ga policisti le še obiskovali. Na vprašanje, zakaj mu je bila policijska zaščita ukinjena, je odgovoril, da je bila taka odločitev sprejeta na podlagi varnostnih podatkov in strokovne analize.

M. R. / G. V.

Zagreb po bombnem napadu