Bodo morali volivci v BiH-u znova na volitve, da se bo rešil političen zastoj v državi? Foto: Reuters
Bodo morali volivci v BiH-u znova na volitve, da se bo rešil političen zastoj v državi? Foto: Reuters

Pet mesecev po splošnih volitvah v BiH-u se dve glavni hrvaški stranki nista želeli pridružiti koaliciji, ki jo vodi multietnična Socialdemokratska stranka, češ da bi morali dobiti vsa vladna mesta, namenjena za Hrvate, ker sta dobili največ glasov.

Na tisoče hrvaških študentov, veteranov in politikov je v več mestih v državi pripravilo mirne proteste, na katerih so izražali nezadovoljstvo zaradi "sistematičnega spodkopavanja Hrvatov".

Bosansko-hrvaški voditelj Dragan Cović je napovedal poziv vsem Hrvatom, da ne spoštujejo oblasti, oblikovane "na tako nezakonit in protiustaven način".

Zaradi bojkota Hrvatov je novi regionalni parlament, ki naj bi poslal delegate v osrednjo administracijo, nepopoln, zato je malo verjetno, da bo BiH lahko oblikoval delujočo vlado brez razpisa predčasnih volitev.

Spodnji, predstavniški dom je že oblikovan. Celoten parlament mora sicer do 31. marca potrditi nov proračun, sicer bo financiranje v Federaciji BiH-a pod vprašajem. Evropska komisija je v torek izrazila zaskrbljenost zaradi političnega zastoja v BiH-u, posebej v Federaciji BiH-a.