Znak (in zakon) 'Zabranjeno pušenje' naj že zdaj na Hrvaškem ne bi deloval tako, kot je bilo v osnovi predvideno. Foto:
Znak (in zakon) 'Zabranjeno pušenje' naj že zdaj na Hrvaškem ne bi deloval tako, kot je bilo v osnovi predvideno. Foto:

Sabor je po slabih petih mesecih glasnih pritožb gostincev tako zakon o omejitvi uporabe tobačnih proizvodov že odpravil oz. prilagodil, tako da lahko med drugim lastniki lokalov, manjših od 50 kvadratnih metrov, sami izberejo, če se bo v njihovih lokalih lahko kadilo.

Po prilagojenem zakonu se bo v večjih lokalih in restavracijah lahko odredilo prostor za kajenje, ki ne sme biti manjši od 10 kvadratnih metrov in ne večji od 20 odstotkov površine za strežbo. V kadilskih delih lokalov se ne bo smela streči ne hrana ne pijača.

Zakon nadalje prepoveduje kajenje v zdravstvenih ustanovah in 20 metrov v radiju od vhoda v tako ustanovo. Za predlagane spremembe je glasovalo 73 poslancev, proti jih je bilo 12, pet pa se jih je glasovanja vzdržalo. Zakon bo začel veljati najverjetneje že v začetku oktobra.

Gostinci proti nekadilcem
V obrazložitvi potrditve sprememb se navaja predvsem argument, da je vlada z zakonom gostincem povzročila znatno denarno škodo (promet naj bi po nekaterih podatkih padel za 70 odstotkov, kar je glede na to, da govorimo o poletju, skorajda neverjetno) in pripeljala do izgube 3.000 delovnih mest. ''Kdo bo hranil njihove otroke, kdo za to nosi odgovornost in zakaj se vlada tako poigrava z usodami državljanov," se je spraševal Nenad Stazić (SDP).

Na drugi strani pa Miljenko Dorić (HNS) nasprotuje omilitvi pravilom o kajenju v javnih prostorih: Spreminjate zakon, ker so vam gostinci rekli, da ga morate, a o tem niste vprašali nekadilcev, mladih, ki obiskujejo lokale, in njihovih staršev."