Organizatorji peticje pričakujejo veliko podporo. Foto: EPA
Organizatorji peticje pričakujejo veliko podporo. Foto: EPA

Peticijo za spremembo zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov so začeli podpisovati v ponedeljek v posameznih gostinskih objektih in jo bo mogoče podpisati do konca junija. Protikadilski zakon je na Hrvaškem začel veljati 6. maja letos, kar je ujezilo mnoge izmed milijon hrvaških kadilcev.

Po besedah tiskovne predstavnice hrvaške obrtne zbornice, kamor spada združenje gostinskih in turističnih delavcev, gre za zakonito javnomnenjsko raziskavo, saj peticija ni namenjena le kadilcem in so med podpisniki tudi nekadilci.

Lokali se zapirajo
S spremembo zakona želijo gostinci preprečiti nadaljnje zapiranje lokalov in ukinjanje številnih delovnih mest. Obrtna zbornica pri tem navaja podatek, da je bilo maja zaprtih 121 lokalov, vendar pa naj ne bi bili vsi zaprti zaradi protikadilskega zakona in vlada trdi, da je zmanjšanje prihodkov v gostinstvi predvsem posledica gospodarske krize ter s tem zmanjšanja kupne moči potrošnikov.

V peticiji združenje zahteva, da bi se lahko lastniki lokalov, ki niso večji od 50 kvadratnih metrov, sami odločili, ali bodo kadilski ali nekadilski. Večji gostinski lokali bi lahko tretjino prostora namenili za kadilce, kar je podobno kot v Avstriji.

G. V.