Hrvaški kadilci bodo lahko v lokalih uživali tobak še naslednjih šest mesecev. Foto: EPA
Hrvaški kadilci bodo lahko v lokalih uživali tobak še naslednjih šest mesecev. Foto: EPA
V podjetjih bodo morali delodajalci urediti posebne prostore, namenjene kajenju. Foto: EPA

Izobraževalne, zdravstvene in podobne ustanove morajo zakon uveljaviti v osmih dneh, gostinski lokali in tobačna industrija pa imajo za prilagoditev pol leta časa. Zakon predvideva, da mora vsak delodajalec določiti prostor za kajenje, v katerem ne bo možno ponujati hrane ali pijače, velikost prostora pa bo odvisna od števila kadilcev v podjetju.

Hrvaške kadilce bo po novem opozarjali tudi večji napisi na cigaretnih škatlicah in zavojčkih tobaka. Opozorilo o škodljivosti kajenja mora biti na vsakem zavojčku cigaret, na zadnji strani pa mora biti tudi dodatno opozorilo, ki bo prekrivalo najmanj 40 odstotkov zunanje površine.

Zakon potrdila tudi opozicija
Opozicija, ki je zakon sicer podprla, meni, da je licemeren. Neodvisni poslanec Dragutin Lesar je dejal: "Podpiramo proizvodnjo tobaka z 71 milijonov kun (9,8 milijonov evrov), potem pa ga praktično razglasimo za strup. Ali bo ministrstvo za zdravstvo zahtevalo od kmetijskega, da ukine subvencije za tobak?"

Poudaril je še, da je letni zaslužek države od kajenja tobaka približno 410 milijonov evrov in da gre približno enako sredstev za zdravljenje bolezni v zvezi s kajenjem. To po njegovih besedah pomeni, da kadilci sami financirajo svoje zdravljenje. Pričakuje, da bo vlada popustila, tako kot je bilo to v primeru razveljavitve določila zakona o popolni prepovedi alkohola pri voznikih.

Kadi tretjina Hrvatov
Hrvaško ministrstvo za zdravstvo ugotavlja, da kadi tretjina prebivalcev, zaradi neposrednih posledic kajenja pa letno umre okoli 10.000 ljudi. Dodatnih 2.000 do 3.000 jih umre zaradi pasivnega kajenja.

M. R.