Na Kitajskem naj bi bilo po nekaterih podatkih kar 90 odstotkov digitalnih nosilcev slike, zvoka in programov nezakonitih. Foto: EPA
Na Kitajskem naj bi bilo po nekaterih podatkih kar 90 odstotkov digitalnih nosilcev slike, zvoka in programov nezakonitih. Foto: EPA
Pogrinjek, ki je pričakal kitajskega predsednika.
Hu je bil povabljen v Gatesovo rezidenco na večerjo. Foto: EPA

V glavnem sta govorila o boju proti širjenju piratske programske opreme na kitajskem trgu, saj je prav Microsoft največja žrtev piratstva na Kitajskem. Hu je po pogovorih zagotovil, da je Kitajska že dejavna tudi na tem področju, hkrati pa zatrdil, da Peking svoje obljube jemlje zelo resno.

Kitajsko ministrstvo za informatiko je v zadnjem času od prodajalcev računalniške opreme namreč zahtevalo, da svojim kupcem ponudijo računalnike z že naloženim zakonitim operacijskim sistemom.

Po pogovorih z Gatesom je bil kitajski voditelj skupaj še s sto drugimi gosti povabljen na večerjo v Gatsovo sto milijonov vredno rezidenco.

Pred hotelom, v katerem je bil to noč nastanjen Hu, se je zbralo več protestnikov, ki so nasprotovali kitajski navzočnosti v Tibetu, zahtevali nevmešavanje Pekinga v Tajvan. Sicer pa so v Seattlu, kjer sta se sešla Gates in Hu, v kitajski četrti v številnih izložbah visele kitajske in ameriške zastavice.

Preden bo kitajski voditelj zapustil Seattle, bo obiskal še tamkajšnjo tovarno letal Boeing, s katero je tik pred njegovim obiskom v ZDA Kitajska podpisala štiri milijarde vredno pogovodbo o nakupu 80 boeingov 737.

Sestanek z Bushem v četrtek
Hu se bo z ameriškim predsednikom Bushem sešel v četrtek, pozornost pa bosta namenila podcenjeni kitajski valuti juan, naftni politiki ter iranskemu in severnokorejskemu jedrskemu vprašanju. Od ameriškega kolega naj bi Hu zahteval zagotovilo, da bodo ZDA zavrle težnje po neodvisnosti Tajvana.