Brazilska predsednica bo zdaj vse sile usmerila v reševanje svoje koalicije, zato je med drugim odpovedala pot v Washington. Foto: EPA
Brazilska predsednica bo zdaj vse sile usmerila v reševanje svoje koalicije, zato je med drugim odpovedala pot v Washington. Foto: EPA
false
Takole so se vodilni člani stranke brazilskega demokratskega gibanja razveselili odločitve, da izstopijo iz koalicije. Foto: EPA

Opozicijski poslanci želijo Rousseffovo odstraniti s položaja predsednice zaradi obtožb, da je s prirejanjem bilanc prikrila naraščajoči primanjkljaj.

Po torkovem glasovanju članov desnosredinskega PMDB-ja (Stranka brazilskega demokratičnega gibanja), ki so odločili, da mora šest preostalih ministrov takoj zapustiti predsedničin kabinet, ali pa bodo proti njim uvedli etične postopke, je predsednica odpovedala načrtovano pot na vrh v Washingtonu.

"Odločitev na zgodovinskem sestanku, ki pomeni umik iz Dilmine vlade, je pospremil aplavz," je na Twitterju zapisal senator Romero Juca. Sporočilo je prišlo dan po tem, ko je odstopil minister za turizem Henrique Eduardo Alves, sicer član PMDB-ja.

Kot poroča BBC, lahko zadnji dogodki pomenijo, da lahko Rousseffovo kongres začasno suspendira s položaja že na začetku maja. V tem primeru bi jo nadomestil podpredsednik Michel Temer, sicer vodja PMDB-ja, medtem ko bi senat odločil, ali mora Rousseffova trajno zapustiti svoj položaj.

Iz druge koalicijske stranke, levosredinske socialdemokratske stranke, so sporočili, da so svojim poslancem dovolili, da v primeru glasovanja o odpoklicu glasujejo po svoji vesti.

Sporno imenovanje Lule še podžgalo kritike
Na Rousseffovo se je veliko kritik zgrnilo tudi po odločitvi, da nekdanjega predsednika Luiza Inacia Lulo da Silvo imenuje za vodjo svojega kabineta. Brazilsko tožilstvo je namreč na začetku meseca proti njemu vložilo obtožnico zaradi suma pranja denarja, vrhovno sodišče pa je potem blokiralo njegovo imenovanje za vodjo kabineta. O tem naj bi končna odločitev padla prihodnji teden. Nasprotniki vlade so prepričani, da je Rousseffova svojega predhodnika imenovala na ta položaj samo zaradi tega, ker je s tem zavarovan pred vsemi postopki, povezanimi z obtožbami glede pranja denarja. V skladu z brazilsko zakonodajo namreč lahko člane kabineta preiskuje le vrhovno sodišče, in ne nižja sodišča.

Lula je državo vodil med letoma 2003 in 2011 med gospodarskim razcvetom. S položaja je odšel kot junak, potem ko je uspešno uvedel socialne programe, ki so pomagali več deset milijonom ljudem iz revščine.