Vlada lahko zdaj sicer sodniško odločitev izpodbija na plenumu vrhovnega sodišča, ki pa bo naslednjič zasedal šele 30. marca - v vmesnem času bi se Lula že lahko znašel v preiskovalnem priporu. Foto: Reuters
Vlada lahko zdaj sicer sodniško odločitev izpodbija na plenumu vrhovnega sodišča, ki pa bo naslednjič zasedal šele 30. marca - v vmesnem času bi se Lula že lahko znašel v preiskovalnem priporu. Foto: Reuters
false
Brazilski predsednici Dilmi Rousseff zaradi očitkov o korupciji grozi odstavitev. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Vrhovni sodnik Gilmar Mendes je v petek zavrnil imenovanje Lule na vladni položaj, kjer bi bil 70-letnik bolje zaščiten oziroma bi dobil imuniteto pred grozečo mu sodno preiskavo. Kot je izpostavil, obstaja grožnja "goljufanja ustave". Sodnik je s tem primer znova vrnil najvišjemu protikorupcijskemu sodniku v državi Sergiu Mori, ki vodi preiskave v primeru domnevne korupcije v državnem naftnem velikanu Petrobras.

Lulo želi tožilstvo prijeti, ker naj bi od vpletenih v dve milijardi dolarjev vrednem korupcijskem škandalu okrog Petrobrasa dobil luksuzno stanovanje. Lula obtožbe odločno zanika in skupaj z Rousseffovo govori o državnem udaru. Predsednica pa je svojo odločitev branila z besedami, da bo s tem okrepila vlado in "da obstajajo ljudje, ki ne želijo, da bi jo okrepila". Dodala je, da bo imel Lula "pristojnosti, ki mu bodo omogočile, da bo lahko pomagal Braziliji". "Kričanje pučistov me ne bo odvrnilo od nadaljevanja poti, niti spravilo na kolena," je po prisegi Lule dejala predsednica Rousseffova.

Vlada lahko zdaj sicer sodniško odločitev izpodbija na plenumu vrhovnega sodišča, ki pa bo naslednjič zasedal šele 30. marca - v vmesnem času bi se Lula že lahko znašel v preiskovalnem priporu.

Brazilijo zajeli protesti
Pred odločitvijo sodišča se je v petek v 55 mestih Brazilije po ocenah policije zbralo približno 267.000 provladnih protestnikov, ki so v Sao Paulu pozdravili nekdanjega predsednika Lulo in se strinjali z njim, da skuša desnica v državi izvesti državni udar z odstavitvijo Rousseffove.

Protestnikov je bilo veliko manj kot prejšnjo nedeljo, ko je ulice zasedlo več kot tri milijone demonstrantov, ki so zahtevali odstop vse manj priljubljene predsednice. Policija v Sao Paulu je v petek zjutraj razgnala okrog 150 protivladnih protestnikov, ker so bili na poti protesta več tisoč provladnih protestnikov.

Predsednici grozi odstavitev
Rousseffovi zaradi očitkov o korupciji grozi odstavitev in njena Delavska stranka, ki vlada državi že 13 let, ji je skušala izraziti podporo z velikimi demonstracijami. Kljub izvolitvi na drugi mandat leta 2014 podpore med volivci nima. Podpira jo le okrog deset odstotkov Brazilcev, kar 60 odstotkov pa želi, da jo kongres odstavi.

V petek se je prvič sešel posebni 65-članski odbor spodnjega doma brazilskega parlamenta, ki je sporočil, da se bo v mesecu dni odločil, ali bo sprožil postopek odstavitve 68-letne predsednice zaradi poneverjanja državnih financ v času kampanje za drugi mandat leta 2014. Če bo odbor potrdil postopek odstavitve predsednice, bo dal to odločitev na glasovanje pred celoten 513-članski spodnji dom parlamenta. Za potrditev odstavitve je potrebna dvotretjinska večina. V tem primeru bo predsednica začasno suspendirana, dokler o njeni usodi ne odloči senat, ki jo lahko odstavi, vendar prav tako z dvotretjinsko večino.

Fotogalerija protestov v podporo brazilski predsednici Dilmi Rousseff (Reuters):