Hugo Chavez je na zadnjih volitvah leta 2006 zmagal s 63-odstotno podporo, tokrat pa mu raziskave napovedujejo dobrih 49 odstotkov glasov. Tik pred volitvami pa je bilo enajst odstotkov volivcev še neodločenih. Foto: EPA
Hugo Chavez je na zadnjih volitvah leta 2006 zmagal s 63-odstotno podporo, tokrat pa mu raziskave napovedujejo dobrih 49 odstotkov glasov. Tik pred volitvami pa je bilo enajst odstotkov volivcev še neodločenih. Foto: EPA
Henrique Capriles,
Energični guverner zvezne države Miranda Henrique Capriles, ki ga je venezuelska opozicija določila za skupnega predsedniškega kandidata, je po izobrazbi pravnik. Foto: EPA
Hugo Chavez
Leta 1954 rojeni Chavez vsekakor velja za enega najbolj prepoznavnih voditeljev Latinske Amerike. Znan je po gorečih javnih nastopih, tudi v tedenski televizijski oddaji Alo Presidente (Halo, predsednik), v kateri govori o svojih političnih idejah, ima pogovore z gosti, pleše in poje. Foto: EPA
Chavezu napovedujejo tesno zmago

Zdajšnji venezuelski predsednik Hugo Chavez je kljub dežju večdesettisočglavo množico svojih privržencev na zadnjem shodu v prestolnici Caracas prepričeval, da potrebuje tretji predsedniški mandat predvsem zato, da bo lahko izpeljal in utrdil socialne reforme.

"V vseh teh letih nam je uspelo obvarovati državo in zgraditi trde temelje za prihodnost. Čez šest let bosta naš zdravstveni in izobraževalni sistem v samem vrhu. Čez deset let v Venezueli ne bo več brezdomcev," je dejal Chavez, ki je na oblasti vse od leta 1999.

Venezuela, najbolj nasilna država na svetu
Zahvaljujoč naftnemu bogastvu - Venezuela je država z največ znanimi zalogami nafte na svetu - mu je uspelo revščino v državi krepko zmanjšati, kar pa ne velja za stopnjo kriminala. V Venezueli je bilo lani 50 umorov na 100.000 prebivalcev, s čimer se država uvršča med najbolj nasilne na svetu. Poleg tega devet desetin umorov ostane nepojasnjenih in nekaznovanih.

Med drugim je tudi volilno kampanjo zaznamovalo nasilje. Teden dni pred volitvami so bili ubiti trije opozicijski politiki. Koalicija opozicijskih strank Demokratska unija je zahtevala preiskavo napada, saj naj bi neznanci streljali iz vozila državnega naftnega podjetja.

Bo Chavezu uspelo na oblasti ostati 20 let?
57-letni Hugo Chavez je v zadnjih letih bil bitko z rakom, večkrat je bil na zdravljenju na Kubi, podrobnosti o svoji bolezni pa ni nikoli razkril. Julija letos je odločno zatrdil, da je bolezen premagal in da je dovolj močan, da lahko na čelu države ostane še en mandat. Če bo v nedeljo znova izvoljen za predsednika države in mu bo uspelo izpeljati mandat do konca, bo na oblasti ostal 20 zaporednih let.

Capriles: Premagati moramo Goljata
Chavezov nasprotnik, opozicijski kandidat Henrique Capriles, ki mu je v preteklih mesecih uspelo krepko zmanjšati zaostanek, na drugi strani volivcem obljublja gospodarsko rast in vladavino vseh Venezuelcev. Capriles, ki je po izobrazbi pravnik, med drugim je bil guverner zvezne države Miranda, je sicer velik kritik Chavezove vlade: "Štirinajst let je bilo dovolj, dvajset jih je preveč!" je bilo sporočilo njegovemu protikandidatu.

Capriles je ubral tudi drugačno predvolilno taktiko, kot jo je izbral Chavez. Obrnil se je neposredno na ljudi, hodil je od vrat do vrat in se srečeval z državljani, Chavez pa je imel več medijske pozornosti: "Premagati moramo Goljata in vsak izmed vas je David. Jaz sem David, ampak tudi vi vsi ste Davidi," je ta teden na zborovanju dejal svojim privržencem Capriles.

Skupne točke
Ta sicer podpira nekatere Chavezove ukrepe, kot je gradnja bolnišnic in šol v revnih četrtih, po drugi strani pa odločno nasprotuje nadaljnji nacionalizaciji, ker odvrača vlagatelje. Kljub temu pravi, da v primeru zmage ne bo avtomatično vrnil nacionaliziranega premoženja zasebnim lastnikom.

Poleg težav s kriminalom Chavezu ni uspelo odpraviti težave pomanjkanja stanovanj. Pred dvema letoma je namreč napovedal, da bodo zgradili tri milijone subvencioniranih stanovanj, a načrta še ni uresničil. Capriles je zato v kampanji opozarjal, da Chavez prihodke od nafte izkorišča za projekte v drugih državah, medtem ko v domovini številni nimajo ustrezne strehe nad glavo.

Chavez je v svojem slogu izzivalca označil za "luzerja in političnega analfabeta", ki bo Venezuelo spravil v kaos. Kritiziral ga je, da vodi kampanjo ameriškega tipa in upa na zmago, čeprav je jasno, da zaostanka za njim ne more nadomestiti. Chavez namreč lahko računa na svoje številne zveste volivce, medtem ko se mora Capriles zanašati na neodločene volivce.

Chavezu napovedujejo tesno zmago