60-letni Rugova kljub bolezni ne namerava odstopiti. Foto: EPA
60-letni Rugova kljub bolezni ne namerava odstopiti. Foto: EPA

Vidno šibek je 60-letni Rugova nastopil na televiziji in prebivalcem sporočil diagnozo, ki so mu jo postavili zdravniki. Kljub bolezni je Rugova zatrdil, da ne namerava odstopiti, prepričan pa je v uspešno okrevanje.

Zdravniki so mu dejali, da se njegovo stanje izboljšuje in da so optimistični glede ozdravitve. "Z božjo pomočjo bom nadaljeval delo /.../ za priznanje naše domovine, Kosova," je dejal.

Rugova je bil teden dni na zdravljenju v bolnišnici v ameriškem vojaškem oporišču v Nemčiji, kjer so se mu pridružili tudi ožji družinski člani. Razlogi za hospitalizacijo niso bili znani. Rugova bo nekaj časa obveznosti opravljal od doma, kjer bo prestajal terapijo.

Kosovski premier Bajram Kosumi pa je v imenu vlade izrazil zaskrbljenost, saj ima, kot je pojasnil, Rugova pomembno vlogo v dogajanjih na Kosovu.

Obžalovanje mednarodne skupnosti
Bolezen Rugove sta obžalovala vodja misije ZN-a na Kosovu Sören Jessen-Petersen in vodja ameriške pisarne v Prištini Philip Goldberg. Srbska vlada pa je ob tem izrazila zaskrbljenost.

Jessen-Petersen je prebivalce Kosova pozval, naj bodo enotni in solidarni z bolnim predsednikom in mu tako pomagajo v njegovih prizadevanjih, da bi Kosovo postal mirna, stabilna, demokratična, večetnična in napredna družba.