Nezaposleni Španec fotografira obvestila na lokalnem uradu za zaposlovanje, ki je bil zadnje tedne zaprt zaradi izbruha pandemije. Foto: Reuters
Nezaposleni Španec fotografira obvestila na lokalnem uradu za zaposlovanje, ki je bil zadnje tedne zaprt zaradi izbruha pandemije. Foto: Reuters
Generalni direktor Mednarodne agencije dela Guy Ryder poziva države sveta, da v čim širši meri pomagajo delavcem, ki so zaradi pandemije izgubili delo oz. večino dozdajšnjih prihodkov. Foto: Reuters
Generalni direktor Mednarodne agencije dela Guy Ryder poziva države sveta, da v čim širši meri pomagajo delavcem, ki so zaradi pandemije izgubili delo oz. večino dozdajšnjih prihodkov. Foto: Reuters

Agencija Združenih narodov poudarja, da so najbolj ogroženi delavci z neformalnimi delovnimi dogovori, zlasti v prodaji, proizvodnji in prehrambnih storitvah. "Za milijone delavcev manko prihodkov pomeni nič hrane, nič varnosti in nobene prihodnosti. Milijone podjetij po svetu komajda še diha, ker nimajo prihrankov, ne dostopa do posojil. To so pravi obrazi svetovnega dela. Če jim ne bomo pomagali, bodo izginili," na pomoč svetovnim delavcem kliče generalni direktor ILO-ja Guy Ryder.

Sorodna novica V prvem četrtletju se je gospodarstvo skrčilo za 4,8 odstotka

Po ocenah ILO-ja je zaradi pandemije izgubo večjega dela prihodkov že utrpela dve milijardi delavcev. Ko se je pandemija pojavila v regiji, je sledil v povprečju 60-odstotni upad prihodkov v prvem mesecu, navaja agencija ZN-a, ki domuje v Ženevi.

  • 33 držav in teritorijev še brez koronavirusa

Po štetju Reutersovih kronistov je na svetu 214 držav in teritorijev potrdilo okužbe z novim koronavirusom, ki ga tako niso našli le še v 33 državah in teritorijih Zemlje. Vsaj eno smrtno žrtev pandemije so potrdili v 166 državah in ozemljih. Večinoma gre za odročne kraje in robna otočja, kar 20 neokuženih držav in ozemelj je v Tihem oceanu.

Po številu prebivalstva so daleč največje tri izjeme v Aziji: Severna Koreja, Turkmenistan in Tadžikistan, kjer pa vladajo strogi avtokratski režimi, o resnicoljubnosti teh glede pandemije dvomijo tako sosednje države kot zdravstveni strokovnjaki. Preostale države in suvereni teritoriji imajo praviloma manj kot milijon prebivalcev, večja država med njimi je samo še Lesoto z dvema milijonoma ljudi.

  • Okužen premier Gvineje Bissaua in še trije ministri

Zahodnoafriška država Gvineja Bissau je imela do zdaj potrjenih le 70 okužb z novim koronavirusom in eno smrtno žrtev s covidom-19, a zdaj prihaja iz te nekdanje portugalske kolonije odmevna novica. Pozitiven je bil namreč test premierja Nuna Gomesa Nabiama in še treh vladnih ministrov, poroča AP. Javnost je obvestil minister za zdravstvo Antonio Deuna, ki pa ni razkril podrobnosti zdravstvenega stanja okužene vladne četverice.

  • WHO: Afrika šele v prvi fazi izbruha

V Afriki je sicer največ potrjenih primerov v Egiptu (5042) in Južni Afriki (4996), največ smrtnih primerov s covidom-19 pa so odkrili v Alžiriji (437 ob 3649 okužbah). Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) poudarja, da je izbruh pandemije v večini Afrike šele v začetni fazi. Do zdaj so na celini z 1,3 milijarde prebivalstva potrdili 34.610 okužb in 1517 smrtnih primerov z boleznijo covid-19.

  • Avstralski premier vztraja pri neodvisni preiskavi izbruha

Sorodna novica Delež brezposelnih bi se v Italiji lahko povišal za petino

Avstralski premier Scott Morrison je znova pozval k neodvisni preiskavi izbruha novega koronavirusa. Kot je dejal, je "povsem smiselno, da bi si svet želel razumeti, kako se je virus razširil". Kitajski veleposlanik v Avstraliji je poziv zavrnil in dodal, da bi lahko Peking v nasprotnem primeru bojkotiral vse avstralske izdelke.

  • Turčija: Šole zaprte še mesec dni dlje

V Turčiji bodo v okviru ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom šole ostale zaprte do konca maja, tako da bo pouk še naprej potekal na daljavo, je sporočil turški minister za izobraževanje Ziya Selcuk. Sprva je zaprtje šol veljalo do 30. aprila. V Turčiji so šole in fakultete zaprli 16. marca. Spomladanski semester na turških fakultetah so medtem že začasno prekinili. Medtem je turški minister za zdravje Fahrettin Koca sporočil, da so v državi do zdaj potrdili 2992 smrti zaradi covida-19. Število okuženih je preseglo številko 114.000.

Infografika Univerze Johnsa Hopkinsa o razširjenosti covida-19

(Za boljši prikaz na prenosnih telefonih kliknite tukaj.)