Vojislav Šešelj je zažgal hrvaško zastavo in zaostril odnose med državama. Foto: BoBo
Vojislav Šešelj je zažgal hrvaško zastavo in zaostril odnose med državama. Foto: BoBo
Vesna Pusić
Hrvaško zunanje ministrstvo je ocenilo, da je poskusil Šešelj s svojo gesto vplivati na poslabšanje razmer v regiji in med državama. Foto: EPA
Hrvaško zunanje ministrstvo je odziv na Šešlja objavilo na spletni strani. Foto: Zajem slike mvep.hr
Šešelj zažgal hrvaško zastavo

Predsednik Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj, ki je danes prejel odločitev haaškega sodišča, da se mora vrniti v pripor v Haagu, je ponovil, da se ne bo prostovoljno predal. Ob tem je kot jasno sporočilo "hrvaški ustaški državi" pred višjim sodiščem v Beogradu zažgal hrvaško zastavo. Pred množico privržencev, ki so se zbrali pred sodiščem, je dejal, da je sežig zastave odgovor na mesec dni trajajoče napade hrvaških državnih predstavnikov nanj.

Tožilstvo sprožilo kazenski postopek
S srbskega višjega državnega tožilstva so že sporočili, da so zaradi sežiga zastave proti Šešlju sprožili kazenski postopek.

"Obtoženi vojni zločinec je s sovražnim govorom, vojno retoriko in simbolnim sežigom hrvaške zastave pred državno institucijo Republike Srbije poskusil vplivati na odnose v regiji ter med Srbijo in Hrvaško. Višje državno tožilstvo se je po poročanju srbskih medijev odzvalo s sprožitvijo kazenskega postopka, kar je korak proti umiritvi nastalega položaja. V takšnih okoliščinah je naloga vseh politikov miriti situacijo ter delovati racionalno in odgovorno.

Evropske vrednote razumemo kot dobrososedske odnose in korektno obnašanje v regiji, kar je tudi eden izmed pogojev za uspeh Srbije v pristopnih pogajanjih za članstvo v EU-ju. V tem kontekstu obravnavamo današnjo izjavo visokega političnega funkcionarja Aleksandra Vulina kot žaljivo, nedopustno in skrajno neodgovorno," je med drugim zapisalo hrvaško zunanje ministrstvo v izjavi, objavljeni na spletni strani. Poleg odpoklica veleposlanika v Beogradu Gordana Markotića bodo na zagovor poklicali tudi srbskega veleposlanika na Hrvaškem.

Srbski minister za delo Aleksandar Vulin je namreč danes pozval hrvaškega premierja Zorana Milanovića, naj ne govori proti Srbom, temveč naj preseže svoj ponos in pride v Beograd povedat vse, kar si misli o Srbih in Srbiji.

Prostovoljno se ne bo vrnil v Haag
Haaško sodišče je začasno izpustitev Šešlja iz pripora odobrilo novembra lani, saj naj bi imel 60-letnik po navedbah srbskih zdravnikov raka na debelem črevesu in metastaze na jetrih. A vse od vrnitve v Srbijo Šešelj razburja domačo in tujo javnost s ponavljanjem nacionalističnih idej o Veliki Srbiji, pozivi k strmoglavljenju aktualnega srbskega vodstva in zatrjevanjem, da se prostovoljno v Haag ne bo vrnil nikoli več. Haaško tožilstvo je zato zahtevalo odpravo odločitve o izpustitvi in jo v ponedeljek tudi doseglo. Šešelj je ponovil, da se ne bo prostovoljno predal.

Na vprašanje, kako komentira izjavo premierja Aleksandra Vučića, da ga ne bodo na silo aretirali, je dejal, da ne ve, kako drugače potekajo aretacije, če ne na silo. Dodal je, da bo v primeru aretacije ponudil pasivni odpor. Po njegovih besedah to pomeni, da ob morebitni aretaciji ne bo sodeloval in da ga bodo morali odnesti do letališča. Ocenil je še, da je režim vesel zaradi odločitve sodišča, da pa ima težave s tem, kako naj jo izvede.

Šešelj je bil v haaškem priporu od 24. februarja 2003. Sojenje se je začelo leta 2007 in končalo marca 2012, sodbo pa naj bi bilo pričakovati poleti. Obtožen je vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH-u ter Vojvodini med letoma 1991 in 1993.

Šešelj zažgal hrvaško zastavo