V Indiji je homoseksualnost še vedno velik tabu. Foto: Reuters
V Indiji je homoseksualnost še vedno velik tabu. Foto: Reuters

Višje sodišče v New Delhiju je leta 2009 razsodilo, da 377. člen kazenskega zakonika iz leta 1869, ki kriminalizira istospolne odnose, pomeni "kršitev temeljnih ustavnih pravic". Vrhovno sodišče pa je danes razsodilo, da je ta člen skladen z ustavo, in tako zavrnilo določitev višjega sodišča. Parlamentu je naložilo, naj sprejme ustrezni zakon, pravosodni minister Kapil Sabil pa je napovedal, da bo parlament omenjeno tematiko obravnaval v kratkem.

Homoseksualnost je tako znova obravnavana kot kaznivo dejanje, istospolno razmerje je "nenaravna kršitev", skladno z več kot sto let staro zakonodajo, ki je prevzeta iz britanske zakonodaje, pa kršiteljem grozi do deset let zaporne kazni.

V Indiji homoseksualnost še vedno velik tabu
Kot poroča BBC, naj bi zakon zelo redko, če sploh kdaj, uporabili za pregon ljudi, ki zavestno privolijo v spolni odnos, so ga pa zlorabljali policisti pri preganjanju in nadlegovanju homoseksualcev. V precej konservativni Indiji je homoseksualnost namreč še vedno velik tabu, številni ljudje pa so prepričani, da so poroke istospolno usmerjenih partnerjev nedopustne.

Človekoljubne organizacije zgrožene, verske skupnosti odločitev pozdravljajo
Po mnenju opazovalcev in organizacij za zaščito človekovih pravic je to hladen tuš za borce za pravice istospolno usmerjenih. Aktivisti za pravice istospolnih so odločitev vrhovnega sodišča označili za veliko razočaranje in napovedali, da se bodo pritožili. "Gre za grozljiv udarec za skupnost istospolnih, biseksualcev in transseksualcev," je v odzivu dejal borec za pravice istospolnih Ašok Rov Kavi. Tudi organizacija Amnesty International je izpostavila, da je današnji dan "črn dan za svobodo v Indiji" in "velik udarec človekovim pravicam do enakopravnosti, zasebnosti in dostojanstva".

So pa odločitev vrhovnega sodišča pozdravile verske skupnosti, še posebej voditelji indijskih muslimanskih in krščanskih skupnosti, ki so odločitev sodišča v New Delhiju tudi poslali v obravnavo na vrhovno sodišče.