Minister je svoje nestrpne izjave izrekel na konferenci o virusu HIV. Indija je pri vrhu po številu okuženih s HIV-om in aidsom. Foto: EPA
Minister je svoje nestrpne izjave izrekel na konferenci o virusu HIV. Indija je pri vrhu po številu okuženih s HIV-om in aidsom. Foto: EPA

S tem je močno razburil pripadnike gejevske skupnosti in aktiviste v državi, ki menijo, da minister s svojimi izjavami ne prispeva k prizadevanjem za pravice homoseksualcev in boju proti okužbam z virusom HIV.

Minister za zdravje je na ponedeljkovi konferenci, posvečeni virusu HIV in aidsu, v New Delhiju med drugim izjavil, da je homoseksualnost bolezen, ki je prišla v Indijo iz razvitih držav, in da je povsem nenaravno, da ima moški spolne odnose z drugim moškim.

"Čeprav je nenaravno, (homoseksualnost) obstaja v naši državi in se zdaj naglo širi, zaradi česar jo je težko zaznati," je povedal Azad. Dodal je še, da "čeprav je lahko najti ženske spolne delavke in jih izobraziti o seksu, je izziv prepoznati moške, ki seksajo z moškimi."
Indija pri vrhu okuženosti s HIV-om
Anjali Gopalan
, vodja ustanove NAZ, ki pomaga ljudem, okuženim z virusom HIV, in zagovarja enake pravice homoseksualcev, je dejal, da ministrove izjave zagotovo ne bodo pripomogle v boju proti tej epidemiji. V Indiji je z virusom HIV okuženih okoli 2,5 milijona ljudi, kar uvršča državo na vrh po številu okuženih v Aziji.
Da se mora minister opravičiti, pa je prepričan publicist in zagovornik pravic homoseksualcev Mohniš Kabir Malhotra. Azad je po njegovem mnenju užalil celotno gejevsko skupnost v Indiji.

Višje sodišče v New Delhiju je v zgodovinski razsodbi leta 2009 odpravilo zakon še iz kolonialnih časov, po katerem je bila za spolni odnos med osebama istega spola zagrožena kazen do deset let zapora.