V Acehu so že leta 2001 implementirali šeriatsko pravo. Foto: EPA
V Acehu so že leta 2001 implementirali šeriatsko pravo. Foto: EPA

Kot poroča Jakarta Globe, je pred dnevi v hišo neimenovane vdove v Banda Acehu vdrla tolpa osmih mož, ki so zvezali njo in njenega spremljevalca, par pa obtožili nezakonitega spolnega razmerja.

Vseh osem moških je nato drug za drugim posililo 25-letno žensko, po napadu pa so tako njo kot njenega sokrivca zalili z odplako, nato pa ju predali oblastem. Te so sporočile, da ne bodo upoštevale spolnega napada pri določanju kazni za zločin, ki ga je obtožena.
Po šeriatskem pravu se prešuštnice kaznuje najstrožje, tamkajšnja zakonodaja v Acehu pa nalaga do devet udarcev s palico.

Med napadalci tudi 13-letnik
Policija je do zdaj aretirala tri napadalce, med njimi tudi 13-letnega dečka, preostalih pet še iščejo. "Hočemo, da se par pretepe s palico, ker sta kršila verski predpis glede spolnih odnosov," je povedal Ibrahim Latif, vodja šeriatskega urada v mestu Langsa.
"Morata biti pretepena, saj tako nalaga pravica. Tudi posiljevalcem se bo sodilo, a na kriminalnem sodišču. Tako ali tako sta priznala, da sta imela večkrat spolne odnose, čeprav je moški poročen in ima pet otrok."
Provinca Aceh na severnem delu otoka Sumatra ima najvišji delež muslimanskega prebivalstva v Indoneziji. Aceh je tudi edini del Indonezije, kjer velja samo šeriatsko pravo.