Viktor Janukovič naj bi pobegnil v Rusijo. Foto: Interpol
Viktor Janukovič naj bi pobegnil v Rusijo. Foto: Interpol

Nekdanji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je februarja lani, ko ga je odstavila vrhovna rada, pobegnil v Rusijo, kjer naj bi dobil tudi državljanstvo. Ukrajino je po njegovem odhodu presenetilo njegovo razkošno življenje v rezidenci na podeželju v Mežigiriji, kjer naj bi tudi pral denar prek dobrodelnih organizacij.

Najdene dokumente je javno razkrila spletna stran Janukovič Leaks. Dokumente so novinarji, vsaj tako pravijo, našli po naključju v jezeru blizu rezidence, kamor naj bi jih Janukovičevi ljudje odvrgli po njegovem begu, da bi zakrili dokaze.

Ukrajina pred bankrotom
Med drugim so vedno glasnejše govorice, da je Ukrajina kljub posojilu IMF-a pred bankrotom, saj ni izpolnila vrste pogojev. Ko je Janukovič izrekel usodni "njet" Evropski uniji, mu je ruski predsednik Vladimir Putin "posodil" tri milijarde dolarjev, ki jih Ukrajini še ne bi bilo treba vrniti, če bi bili izpolnjeni vsi pogoji iz sporazuma.

A v pogodbi so tudi zapisali, da lahko Rusija zahteva predčasno vrnitev posojila, če se ukrajinski javni dolg poveča nad 60 odstotkov BDP-ja. To se je zgodilo, je pred dnevi izjavil ruski finančni minister Anton Siluanov. Zaradi konflikta na vzhodu Ukrajine je gospodarstvo oslabljeno in država je to mejo že prekoračila. Rusija namreč vztraja pri predčasnem odplačilu treh milijard dolarjev (2,5 milijarde evrov) vrednega posojila.

V dobrem in slabem
"V takšnih razmerah je Rusija prisiljena vztrajati pri predčasnem poplačilu," je danes dejal ruski finančni minister. Te besede so sicer v nasprotju z izjavami ruskega predsednika Vladimirja Putina, da njegova država ne bo zahtevala predčasnega poplačila posojila. To bi namreč lahko ogrozilo finančni sistem Ukrajine, je novembra v intervjuju za nemško televizijo ARD dejal Putin.

Čeprav v Rusiji ponavljajo, da ne more nič pokvariti prijateljskih odnosov z Ukrajino, je ruski premier Dmitrij Medvedjev povedal, da so se naveličali podpirati zahodno sosedo. Sporočilo, ki ga zahodnemu svetu pošiljajo iz Moskve, je: če Ukrajino res tako hočete v evro-atlantskem objemu, potem jo posvojite tako v dobrem kot v slabem.