Bauer in Fattal zanikata obtožbe o vohunjenju, prav tako pa trdita, da sta skupaj s Sarah Shourd na iransko ozemlje zašla pomotoma. Foto: Reuters
Bauer in Fattal zanikata obtožbe o vohunjenju, prav tako pa trdita, da sta skupaj s Sarah Shourd na iransko ozemlje zašla pomotoma. Foto: Reuters

Sodišče v Teheranu je 28-letna Shana Bauerja in Josha Fattala spoznalo za kriva nezakonitega vstopa v državo leta 2009 in "vohunjenja za ameriško obveščevalno agencijo", je poročala iranska državna televizija.

Masud Šafi, odvetnik Američanov, ki so se pri obtožbah vohunjenja izrekli za nedolžne, je povedal, da ga sodišče o odločitvi še ni obvestilo. Sojenje se je začelo februarja letos, končalo pa 31. julija. Obsojenca imata 20 dni časa, da se pritožita na obsodbo.

Zunanje ministrstvo ZDA je sporočilo, da sta Američana že predolgo zaprta in pozvalo k njuni izpustitivi.

Shourdova se ni vrnila na sojenje
Američana so aretirali julija na izletu na območju ob meji med Irakom in Iranom. Skupaj z njima je bila pred več kot dvema letoma aretirana tudi 32-letna Sarah Shourd, ki so jo septembra lani po več kot letu dni pripora izpustili proti varščini 500.000 dolarjev, a se ni vrnila v Iran. Njen primer je še vedno odprt in ji sodijo v odsotnosti.

Trije pohodniki so 31. julija 2009, ko so jih prijele iranske oblasti, zatrdili, da so nehote prečkali neoznačeno mejo med Irakom in Iranom.

Priprtje ameriških pohodnikov je še dodatno poslabšalo odnose med Iranom in ZDA, ki nimata diplomatskih stikov že vse od leta 1979, ko so Iranci med islamsko revolucijo zavzeli ameriško veleposlaništvo.