Najnovejši komunikacijski zaplet samo ilustrira, kako zahtevni in nepredvidljivi so pogovori Irana s šesterico glede spornega jedrskega programa. Foto: EPA
Najnovejši komunikacijski zaplet samo ilustrira, kako zahtevni in nepredvidljivi so pogovori Irana s šesterico glede spornega jedrskega programa. Foto: EPA

Iran je danes oznanil, da je privolil v januarsko nadaljevanje pogovorov v okviru šestih sil, ki ga je predlagala Evropska unija. A iz Bruslja so nato pojasnili, da EU še vedno ni prejel iranskega odgovora na pismo 31. decembra, v katerem je Evropa predlagala mogoče datume in kraje za "jedrske" pogovore.

Brez odgovora na vprašanji, kdaj in kje
"Ponudili smo datume in prizorišča, toda še vedno čakamo na odgovor iz Irana," je zatrdil Michael Mann, predstavnik zunanje ministrice EU-ja Catherine Ashton. Evropska unija je prevzela pobudo za nadaljevanje pogovorov z Iranom v imenu šesterice velesil. Šesterico sicer sestavljajo ZDA, Rusija, Francija, Velika Britanija, Nemčija in Kitajska.

Mann ni želel razkriti morebitnih datumov in krajev, ko in kjer bi potekala pogajanja z Iranom glede njegovega jedrskega programa, za katerega Zahod meni, da je cilj razvitje jedrskega orožja. Islamska republika ves čas zavrača obtožbe in zatrjuje, da je ves razvoj podrejen izključno miroljubni rabi jedrske energije, a po drugi strani ne dopusti nemotenega in neoviranega dela inšpektorjem IAEA-ja.

V ozadju ostaja izraelska grožnja z napadom
Trije krogi pogovorov po aprilu 2012 niso prinesli nobenega napredka, a nobena stran ali država ni hotela povsem odstopiti od pogajalske mize. Iranski zagovornici Rusija in Kitajska predvsem iz strahu, da bi Izrael izrabil odsotnost pogovorov o iranskem jedrskem programu in bi napadel Iran. Zahodna četverica prav tako ne želi nove zaostritve na nemirnem Bližnjem in Srednjem vzhodu, obenem pa želi s sankcijami izsiliti ustavitev bogatenja urana, ki ga Iran za miroljubno rabo jedrske energije ne potrebuje.