Britanski vojaki pred zajetjem pregledovali trgovsko ladjo, ki naj bi tihotapila ukradene avtomobile. Foto: EPA
Britanski vojaki pred zajetjem pregledovali trgovsko ladjo, ki naj bi tihotapila ukradene avtomobile. Foto: EPA
Jedrski objekt v Isfahanu
Je Iran Britance zajel, da bo lahko izsiljeval zahodne države, ki se so odločale o njegovem jedrskem programu? Foto: Reuters
Britanci zahtevajo izpustitev vojakov

Velika Britanija od Irana zahteva takojšnjo izpustitev marincev, ki so jih v Perzijskem zalivu v petek zajele iranske sile. Vse od incidenta se diplomati v Londonu in Teheranu pogajajo, da bi končali iransko-britanski spor. Tudi vseh 15 marincev, med katerimi je ena ženska, so prepeljali v Teheran, kjer naj bi obrazložili svoje "agresivno dejanje". Priznanje o britanskih vojakov o nezakonitem vstopu, naj bi Iranci predvajali tudi na televiziji, vendar niso povedali kdaj.

Iran se sklicuje na mednarodno pravo

Teheran je ostro obsodil "nezakonito britansko infiltracijo v iranske vode" in vztraja, da je bilo zajetje vojakov skladno z mednarodnim pomorskim pravom, saj so ti nezakonito vstopili v iranske vode. Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Mohamed Ali Hoseini je dejal, da je bilo britansko dejanje sovražno, sumljivo in v nasprotju z mednarodnim pravom ter da bi moral zanj London prevzeti popolno odgovornost.

Britanci vztrajajo pri svojem
Britanske oblasti zanikajo, da bi britanski vojaki vstopili v iranske ozemeljske vode. Sedem marincev in osem mornarjev je v iraških ozemeljskih vodah z dovoljenjem ZN-a preiskovalo tovorno ladjo, ki je bila osumljena tihotapljenja, ko si jih zajele iranske sile.

EU zahteva izpustitev
Za izpustitev zajetih britanskih marincev se je na zasedanju v Berlinu zavzela tudi Evropska unija. Nemško predsedstvo Unije je obljubilo, da bo izdalo uradno izjavo, v kateri bodo zahtevali "takojšnjo izpustitev vojakov".

Britance so iranske sile zajele na spornem območju, ki si ga lastita tako Iran kot Irak. Mejno območje ob sotočju Evfrata in Tigrisa je namreč že več let kamen spotike med Irakom in Iranom, britanski marinci pa so bili tam zajeti že leta 2004. Takrat so jih iranske oblasti po treh dneh, ko so priznali, da so nezakonito vstopili v iranske vode, izpustile.

Ima Iran skrite namene?
V Veliki Britaniji so se pojavila ugibanja, da je Iran britanske marince zajel, da bi lahko izvajal pritisk na zahodne sile, ki so v Varnostnem svetu ZN-a sprejele sankcije proti Iranu zaradi jedrskega programa. Drugi pa menijo, da je Iran le izkoristil priložnost, da pokaže svojo zahtevo do omenjenih voda.

Britanci zahtevajo izpustitev vojakov