Skozi Hormuško ožino se vsak dan prepelje okoli 20 odstotkov vse dnevne svetovne porabe nafte. Foto: EPA
Skozi Hormuško ožino se vsak dan prepelje okoli 20 odstotkov vse dnevne svetovne porabe nafte. Foto: EPA
Mahmud Ahmadinedžad
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je v sredo prisostvoval namestitvi novih centrifug v iranski jedrski reaktor. Foto: EPA
Iranci
Posnetek treh Irancev, ki so na Tajskem nameravali napasti izraelske diplomate. Foto: EPA

Na nove sankcije zaradi spornega iranskega jedrskega programa so se v Teheranu odzvali z grožnjo, da bodo zaprli strateško pomembno Hormuško ožino, medtem ko že nekaj časa ne potihnejo govorice, da bo Izrael napadel iranske jedrske objekte in tako skušal islamski republiki preprečiti razvoj jedrskega orožja.

"Iran lahko zapre Hormuško ožino vsaj začasno in lahko izstreli rakete proti ameriškim silam ali njihovim zaveznicam v regiji, če bo napaden," je pred senatnim odborom za oborožene sile dejal vodja ameriške vojaške obveščevalne agencije Ronald Burgess.

"Iran lahko tudi poskuša po svetu odposlati teroriste. Vseeno v agenciji kot malo verjetno ocenjujemo možnost, da bi Iran začel ali namerno izzval konflikt," je še ocenil Burgess in na vprašanje, ali se je Izrael odločil napasti Iran, odgovoril, da v agenciji po do zdaj zbranih podatkih menijo, da Izrael ni sprejel te odločitve.

Po besedah Burgessa se v Iranu kljub vse ostrejšim sankcijam ne bodo odpovedali jedrskemu programu. "Iran ima danes tehnične, znanstvene in industrijske zmogljivosti za izdelavo jedrskega orožja. Medtem ko se je povečal mednarodni pritisk na Iran, vključno s sankcijami, pa ocenjujemo, da je Teheran daleč od opustitve jedrskega programa," je še dodal.

Glede iranskih balističnih raket je Burgess dejal, da imajo doseg v regiji in osrednji Evropi, izstrelitev vesoljskega plovila pa dokazuje napredek pri morebitnih medcelinskih balističnih raketah.

Tarča so bili Izraelci
Medtem je na Tajskem policija prepričana, da so z nizom eksplozij povezani trije Iranci prišli v Tajsko zaradi napadov na izraelske diplomate. "Njihov cilj so bili posamezniki, natančneje izraelski diplomati," je v Bangkoku dejal vodja tajske policije Prievpan Damapong.

Prievpan je to sporočil po zaslišanju enega izmed Irancev, 42-letnega Mohumada Hazaeija, ki so ga ujeli med poskusom pobega iz države. Vsi trije osumljenci so živeli v najeti hiši v tajski prestolnici. V njej je v torek odjeknila nenačrtovana eksplozija, zato je trojica zbežala. Dvema je pobeg uspel, tretji pa je skušal na ulici ustaviti taksi.

Ker mu to ni uspelo, je v mimovozeči taksi vrgel granato, pri čemer je poškodoval voznika in še tri osebe. Ko se je približalo policijsko vozilo, je Iranec še proti njemu vrgel granato, a se je ta odbila in ga poškodovala po nogah.

Hiša, v kateri so živeli Iranci, je bila najeta v imenu Iranke, ki je imela vizum za bivanje na Tajskem, kakršnega je sicer precej težko dobiti. Ženska se je medtem po podatkih tajske policije že vrnila v Iran.

Vsi štirje Iranci so obtoženi posedovanja eksploziva in poskusa umora, tajske oblasti pa preučujejo povezavo z napadi na izraelske diplomate ta teden v Indiji in Gruziji.

V ponedeljek je namreč v indijski prestolnici New Delhi razneslo eksplozivno napravo pod vozilom izraelskega diplomata. V eksploziji je bil diplomat ranjen. Eksplozivno napravo pod avtomobilom pa je isti dan odkril tudi voznik izraelskega veleposlaništva v Gruziji. Izrael je za napad oziroma poskus napada obtožil Iran.