Iran je konec novembra sporočil, da je začela obratovati jedrska elektrarna v Bušerju. Foto: EPA
Iran je konec novembra sporočil, da je začela obratovati jedrska elektrarna v Bušerju. Foto: EPA
Iran vztraja pri svojem

"Nova pogajanja vidimo kot temelj za nadaljnje sodelovanje in vzajemno delovanje. Kot v preteklih takih pogovorih pa ne bomo pustili, da se iranske pravice spodkopljejo, pač pa bomo izbrali isto pot kot do zdaj," je dodal Džalili, ki se bo 6. in 7. decembra srečal z visoko predstavnico za skupno zunanjo politiko Evropske unije Catherine Ashton, ki bo predstavljala pet stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov in Nemčijo. Te države želijo od Irana zagotovilo, da ne želi izdelati jedrskega orožja.

Sosede so lahko mirne
Iranski zunanji minister Manušer Motaki je pred tem na konferenci o varnosti na Bližnjem vzhodu izjavil, da Iran nikoli ne bo uporabil sile proti svojim muslimanskim sosedam. S tem se je odzval na izjavo ameriške državne sekretarke Hillary Clinton, da so zaradi jedrskega orožja v Iranu zaskrbljene ne le ZDA, ampak tudi njegove sosede v Perzijskem zalivu, kjer se nahajajo največje svetovne zaloge nafte.

Motaki je opozoril tudi pred popuščanjem pod "zunanjimi pritiski, ki nas želijo razdeliti in ustvariti nestabilnost". Dodal je, da prisotnost tujih sil ne bo pripomogla k vzpostavljanju stabilnosti v regiji, ter pozval k sodelovanju med zalivskimi državami.

Motaki je še povedal, da sta za Teheran stabilnost in varnost zelo pomembna, saj Iran in njegove sosednje države svet oskrbujejo z večino energije. Po njegovih besedah je Iran odločen zagotavljati mednarodno varnost na področju energije.

Iran vztraja pri svojem