Iran v Evropo izvozi približno petino svoje nafte. Foto: EPA
Iran v Evropo izvozi približno petino svoje nafte. Foto: EPA
Iran
Iran svojo nafto izvaža predvsem v Grčijo, Italijo in Španijo. Foto: EPA

Na ponedeljkovo odločitev držav članic Evropske unije, da uvedejo nove ostre sankcije proti Iranu, se je uradno odzvalo iransko zunanje ministrstvo, ki je v izjavi za javnost zagrozilo, da bo imel ta korak "težke posledice za Evropejce", polega tega pa so na zagovor poklicali veleposlanika Danske, ki trenutno predseduje EU-ju.

Sankcije, med katerimi sta postopni embargo na uvoz nafte in delna zamrznitev transakcij z iransko centralno banko, je iransko ministrstvo označilo kot "nespametne in neupravičene".

Podrobnosti o tem, kakšne posledice naj bi v zameno doletele Evropejce, ministrstvo ni navedlo, je pa zatrdilo, da sankcije ne bodo prispevale k reševanju jedrskega spora, pri katerem Iran ne bo popuščal.

Odločitev EU-ja so že pozdravile ZDA, medtem ko je Avstralija sporočila, da se bo tudi sama pridružila embargu na uvoz nafte iz Irana. Ameriški predsednik Barack Obama je v ponedeljek pozdravil uvedbo sankcij. V pisni izjavi je odgovornost za novo kazen preložil na Iran in poudaril, da se je z ukrepom EU-ja znova potrdila enotnost mednarodne skupnosti glede resne grožnje iranskega jedrskega programa.

"ZDA bodo še naprej sprejemale nove sankcije za povečanje pritiska na Iran," je sporočil Obama.

Jasno sporočilo Iranu
Avstralski zunanji minister Kevin Rudd pa je po pogovorih z britanskim kolegom Williamom Haguom v Londonu dejal, da bo njegova država sledila EU-ju pri embargu na uvoz iranske nafte. Kot je pojasnil, bo Avstralija sprejela enake sankcije kot Evropska unija v ponedeljek.

"Razlog je zelo jasen - ljudem v Iranu, političnim elitam Irana kot tudi iranski vladi je treba poslati sporočilo, da njihovo obnašanje v svetu ni sprejemljivo," je bil oster Rudd.

Zunanji ministri EU-ja so se za ostrejše sankcije odločili, ker EU že od oktobra čaka na odgovor Teherana na njegov poziv k vrnitvi k vsebinskim pogajanjem o iranskem jedrskem programu.

Poleg sankcij v energetskem sektorju so sprejeli še vrsto sankcij v finančnem in prometnem sektorju. Sprejeli so tudi odločitev o drugih izvoznih omejitvah in nove ukrepe proti posameznikom in ustanovam, povezanim z režimom.