Napetosti se stopnjujejo, govorjenja o napadu na Iran je vse več, Iranci pa redno odgovarjajo ... Ali si ZDA resnično želijo nove vojne? Foto: EPA
Napetosti se stopnjujejo, govorjenja o napadu na Iran je vse več, Iranci pa redno odgovarjajo ... Ali si ZDA resnično želijo nove vojne? Foto: EPA
William Hague in Sergej Lavrov
Ruski zunanji minister opozarja na vse bolj vroč spopad med sunitskimi in šiitskimi muslimani. Irak, Sirija, Bahrajn pa so trenutno odprta bojišča v boju dveh različic islama. Foto: EPA

Lavrov je opozoril, da nezadovoljstvo med ljudmi zato narašča, česar pa si Zahod po njegovem mnenju verjetno celo želi. "Nove enostranske sankcije proti Iranu nimajo ničesar skupnega z željo, da bi tamkajšnji režim prepričali, naj se zaveže k neširjenju jedrskega orožja," je dejal Lavrov.

Na rednem vsakoletnem kosilu s tujimi dopisniki se je Lavrov razgovoril o vprašanju iranskega jedrskega programa in vse številčnejših grožnjah Zahoda z novimi sankcijami in celo z vojno, o kateri odkrito že več kot leto govorijo najvišji predstavniki Izraela in ZDA.

Rusi svarijo pred sunitsko-šiitskim spopadom
"Brez dvoma bi napad prilil olje na ogenj, ki že tli. Prikriti ogenj sunitsko-šiitskega spopada, ki bi povzročil verižno reakcijo. Ne vem, kjer bi se to lahko ustavilo," je bil zaskrbljen Lavrov in izpostavil politično-versko ločnico, ki postaja vse bolj vroča. V ozadju tiho proti Iranu deluje predvsem sunitska Savdska Arabija, ki je s svojimi silami zatrla upor šiitske večine v strateško pomembnem Bahrajnu, zdaj pa naj bi bila najbolj dejavna država pri podpori večinsko sunitskim upornikom proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, ki je najtesnejši zaveznik Irana in se že deset mesecev bojuje proti vstaji.

"Za verjetnost takšnega scenarija, da bi se takšna katastrofa lahko pripetila ali ne, pa morate povprašati tiste, ki neprestano govorijo o tem," je Lavrov še posebej ameriške novinarje opozoril, da se odkrito o napadu na Iran govori predvsem v ZDA, kjer na primer republikanski predsedniški kandidati z izjemo Rona Paula nimajo prav nobenih zadržkov do spopada z Iranom.

Lavrov proti zaostrovanju sankcij
Moskva, ki je Iranu pomagala zgraditi prvo jedrsko elektrarno v Bušerju, je sicer v preteklosti nekajkrat podprla sankcije proti Teheranu, v zadnjih mesecih pa novim ukrepom odločno nasprotuje in se zavzema za dialog. Medtem ko Evropska unija intezivno preučuje, ali naj uvede omejitve uvoza iranske nafte, ki državi zagotavlja 80 odstotkov prihodkov iz tujine, so ZDA že uvedle ukrepe proti iranski centralni banki in posredno rafinerijam.

Poročilo IAEA-ja, Hormuška ožina, atentati ...
Iran sicer trdi, da je njegov jedrski program miroljuben, medtem ko so zahodne države prepričane, da je le krinka za razvoj jedrskega orožja. Novembra je Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) v najobsežnejšem poročilu o iranskem jedrskem programu do zdaj izpostavila, da Iran poglobljeno preučuje vojaško razsežnost.

Po poročilu IAEA-ja se iz tedna v teden vrstijo nove zaostritve odnosov med Iranom in zahodnimi državami. Okoli novega leta so veliko prahu dvignili 10-dnevni vojaški manevri iranske mornarice, ki je zagrozila, da bo ob morebitnih novih sankcijah zaprla strateško pomembno Hormuško ožino. S protigrožnjami so takoj odgovorile ZDA in njena vojska, pred dnevi pa je v Iranu v skrivnostnem atentatu umrl že četrti iranski jedrski strokovnjak.

Turčija je potrdila, da se ponuja za mediatorja med Iranom in mednarodno skupnostjo. Po trditvah Ankare naj bi že v kratkem prišlo do srečanja različniih strani, na katerem bi se začeli novi pogovori o iranskem jedrskem programu.