Ahmadinedžad je ponosno razkril brezpilotni bombnik. Foto: Reuters
Ahmadinedžad je ponosno razkril brezpilotni bombnik. Foto: Reuters

"Iranske obrambne zmožnosti so dosegle točko, ko ne potrebuje več pomoči drugih držav," je po poročanju poluradne iranske študentske novinarske agencije dejal obrambni minister brigadir Ahmad Vahidi. Novinarska agencija Mehr poroča, da naj bi iranske oborožene sile testirale novo raketo.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je medtem slovesno odkril prvi v Iranu zgrajeni bombnik dolgega doleta brez pilota. Razkritje štiri metre dolgega letala, poimenovanega Karrar (Napadalec), je prenašala iranska državna televizija.

"Iran mora biti zmožen odsekati roko agresorju"
ZDA in Izrael ne izključujejo morebitnega napada na Iran, da bi mu preprečili izdelavo jedrske bombe. Ahmadinedžad je v govoru ob razkritju brezpilotnega bombnika dejal, da si bo Iran prizadeval doseči zmožnost prvega napada proti morebitni grožnji, in poudaril, da ne bi islamska država nikoli prva napadla.

"Če obstaja ignorantska oseba ali sebičnež ali tiran, ki želi biti agresiven, potem mora naše obrambno ministrstvo doseči točko, ko lahko odreže roko agresorja, preden se ta odloči za agresijo. Moramo doseči točko, ko bo Iran deloval kot obrambni dežnik pred agresorjem za vse svobodoljubne narode. Ne želimo napasti nikogar, Iran se ne bo nikoli odločil za napad, a naša revolucija ne more le mirno opazovati tiranije, ne moremo ostati brezbrižni," je dejal Ahmadinedžad.

Program, "rojen" med vojno z Irakom
Iran je svoj program razvijanja orožja začel izvajati med prvo zalivsko vojno med letoma 1980 in 1988 z Irakom zaradi ameriškega embarga na orožje. Od poznih 80. let 20. stoletja razvija lahka nadzorniška letala brez posadke, od leta 1992 pa tudi svoje tanke, letalonosilke, izstrelke, torpede in lovska letala.

Bušer oskrbujejo z gorivom
Novica o vojaškem projektu prihaja dan po tem, ko je Iran odprl svojo prvo jedrsko elektrarno v Bušerju, ki naj bi ustvarjala električno energijo in jo je pomagala zgraditi ruska jedrska agencija Rosatom. Nuklearko so že začeli oskrbovati z jedrskim gorivom. Nekatere zahodne države dvomijo, da bo to gorivo uporabljeno zgolj za elektriko, in trdijo, da bo sčasoma Iran skušal sam obogatiti uran in ga nato uporabiti za jedrsko orožje.