Ahmadinedžad meni, da se morajo ZDA najprej opravičiti za svoja pretekla dejanja. Foto: EPA
Ahmadinedžad meni, da se morajo ZDA najprej opravičiti za svoja pretekla dejanja. Foto: EPA
Ahmadinedžad zahteva opravičilo ZDA

"ZDA so vstale zoper iransko ljudstvo v zadnjih 60 letih. Tisti, ki govorijo o spremembi, se morajo najprej opravičiti iranskemu ljudstvu in se poskušati odkupiti za pretekle zločine," je dejal iranski predsednik v svojem govoru v Kermenšahu. Obama je v svojem prvem intervjuju po prisegi, dal ga je za arabsko televizijo Al Arabija, namreč dejal, da ponuja roko Iranu, če bo ta razklenil svojo pest. Novi ameriški predsednik je govoril tudi o mehčanju ameriške politike glede Irana.

Ahmadinedžad je sicer pozdravil možnost spremembe v ameriški politiki, a hkrati dodal: "Ko pravijo, 'mi želimo spremembo', se lahko spremembe zgodijo na dva načina. Prve so fundamentalne in efektivne spremembe. Druge ... so spremembe v taktiki. Zelo jasno je, da če gre za drugi primer, torej le spremembo taktike, se bo to hitro pokazalo."

Iranski predsednik je čestital Obami ob njegovi zmagi na novembrskih volitvah, kar pa v njegovi domovini in tudi pri Obami ni naletelo na kdove kako topel odziv. Iran je sicer zelo kritičen do podpore ZDA Izraelu in je Obamo pozval, naj umakne ameriške vojake iz baz po vsem svetu. "Če govorite o spremembi, potem morate končati vojaško prisotnost ZDA po svetu, umakniti svoje enote in jih vrniti znotraj svojih meja. Če govoriš isti jezik kot George Bush, pa čeprav z novimi besedami, potem bo naš odgovor enak, kot smo ga dali v zadnjih letih Bushu."

ZDA so diplomatske stike z Iranom prekinile leta 1979, po vstaji iranskih študentov, ki so zajeli ameriško veleposlaništvo v Teheranu, potem ko je islamska revolucija z ajatolo Homeinijem na čelu s prestola vrgla iranskega šaha.

K. T.

Ahmadinedžad zahteva opravičilo ZDA