Novi ameriški predsednik je Izraelce in Palestince pozval, naj se vrnejo za pogajalsko mizo. Foto: EPA
Novi ameriški predsednik je Izraelce in Palestince pozval, naj se vrnejo za pogajalsko mizo. Foto: EPA
Ameriški podpredsednik Joe Biden in George Mitchell
Mitchell (desno) se je že odpravil na Bližnji vzhod. Foto: EPA
Obamov prvi TV-intervju

"Včasih delamo napake in nismo popolni. Vendar pa, če pogledate nazaj, Amerika ni bila rojena kot kolonialna sila in ni razloga, da ne bi obnovili partnerstva, ki sta ga imeli Amerika in muslimanski svet pred 20 ali 30 leti," je dejal novi predsednik in opomnil, da ima tudi sam muslimanske člane družine. Izraelce in Palestince je pozval k vrnitvi za pogajalsko mizo, Iran pa pozval, "naj razklene pest".

Obama je v ponedeljek poklical ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva, francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja in nemško kanclerko Angelo Merkel. Z Medvedjevom sta govorila o izboljšanju odnosov med ZDA in Rusijo, s Sarkozyjem in Merklovo pa predvsem o reševanju gospodarske krize.

Dodal je, da je sam odraščal v muslimanskem svetu v Indoneziji in da so ga tudi poti po muslimanskih državah prepričale, da imajo ljudje ne glede na vero podobna upanja in sanje. Napovedal je tudi, da bo muslimanski svet nagovoril tudi iz prestolnice katere izmed muslimanskih držav, kot je to napovedal že med predvolilno kampanjo. "Uresničili bomo moje zaveze, da se bomo bolj učinkovito približali muslimanskemu svetu, da ga bomo bolje slišali in ga tudi bolje nagovorili."

Mitchell že na poti na Bližnji vzhod
Glede bližnjevzhodnega vprašanja je Obama napovedal, da si bo skupaj s sodelavci prizadeval za trajen mir, obe strani pa pozval, naj se vrneta za pogajalsko mizo. "Prepričan sem, da je čas zrel za obe strani, da spoznata, da pot, ki sta jo ubrali, ne bo prinesla blaginje in varnosti njihovim narodom. Namesto tega je čas za vrnitev za pogajalsko mizo." Že danes se na Bližnji vzhod odpravlja George Mitchell, ki ga je Obama imenoval za posebnega odposlanca za Bližnji vzhod.

Obama je opozoril pred previsokimi pričakovanji, "toda če bomo začeli proces reševanja odprtih vprašanj, potem sem prepričan, da nam bo v sodelovanju z Evropsko unijo, Rusijo in vsemi arabskimi državami na območju uspelo doseči pomemben napredek."

Ob tem je napovedal tudi predstavitev splošnih okvirov politike do Irana: "Kot sem dejal že v svojem inavguracijskem govoru, če bodo države, kot je Iran, razklenile svojo pest, potem mu bomo tudi mi podali roko. Zelo pomembno je, da v odnosih z Iranom izkoristimo vsa orodja ameriške moči, vključno z diplomacijo."

K. T.

Obamov prvi TV-intervju