Ahmadinedžad je Zahod posvaril, da s silo ne bo dosegel ničesar. Foto: EPA
Ahmadinedžad je Zahod posvaril, da s silo ne bo dosegel ničesar. Foto: EPA
Iranski jedrski program
Ahmadinedžadu je priljubljenost v državi v zadnjem letu močno padla, saj mnogi menijo, da se je preveč ukvarjal z nastrojenostjo proti Zahodu, namesto pa bi skušal izboljšati gospodarske razmere v Iranu. Foto: EPA

Sveženj, ki po njegovih besedah "zagotavlja mir in pravičnost na svetu", bo Teheran predstavil skupini šestih držav, ki sodelujejo v pogajanjih o iranskem jedrskem programu, to so stalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov in Nemčija. Predsednik je v govoru v provinci Kerman dejal, da bo paket predstavil "kmalu". Želi si tudi otoplitve odnosov z ZDA.

ZDA, Rusija, Kitajska, Francija, Nemčija in Velika Britanija so prejšnji teden dejale, da bodo visokemu predstavniku Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierju Solani predlagale, naj Iran povabi na pogovor, s katerim bi našli diplomatski odgovor za to vprašanje. Iran ves čas trdi, da je njegov jedrski program namenjen izključno v miroljubne namene.

Iran lahko pozabi na preteklost
"Ti predlogi bodo svetu prinesli mir, saj svetu ne more vladati sila. Iran spoštuje vse države sveta," je dejal Ahmadinedžad, ki je bil sicer do zdaj vedno oster kritik zahodnih držav, predvsem ZDA. "Iranski narod je velikodušen. Lahko pozabi na preteklost in začne novo obdobje, a vsaka država, ki se bo ozirala le nase, bo dobila od nas enak odgovor, kot ga je nekdanji predsednik George Bush. Zdaj so se razmere spremenile," je dejal. Zdajšnji ameriški predsednik Barack Obama je sicer pred dnevi dejal, da želi z Iranom obnoviti dialog. Državi sta diplomatske odnose prekinili leta 1979.

Iran je v ponedeljek tudi pozdravil "konstruktivne" pogovore s šestimi svetovnimi silami, ki sicer državi že od leta 2006 v zameno za prenehanje bogatenja urana predlagajo gospodarske in politične spodbude.

Tudi bližnjevzhodno vprašanje?
Po mnenju opazovalcev pa bi lahko iranski sveženj poleg vprašanj glede spornega jedrskega programa v sklopu bližnjevzhodne krize vseboval tudi obsodbo izraelske politike do Palestincev, zato bi lahko bil preboj pri pogajanjih o jedrskem programu vprašljiv. Poleg tega je Iran že lani sprožil podobno pobudo, ki pa je v svetu naletela na majhen odziv.

A. P.