Zajeti britanski vojakinji Faye Turney se za zdaj edini obeta izpustitev. Foto: EPA
Zajeti britanski vojakinji Faye Turney se za zdaj edini obeta izpustitev. Foto: EPA
Vojaki na posnetku
Iranske oblasti trdijo, da so britanski vojaki priznali nezakonit vstop v iranske vode. Foto: EPA
Britanska patrulja v Perzijskem zalivu
Britanska vojska z dovoljenjem ZN-a v Perzijskem zalivu pregleduje trgovske ladje. Foto: EPA
Napeto med Londonom in Teheranom

Poleg posnetka vojakov pri jedi so objavili tudi pogovor z edino zajeto vojakinjo Faye Turney. Ta je povedala, da so očitno res zašli v iranske ozemeljske vode, v ujetništvu pa so do nje prijateljski, gostoljubni in razumevajoči. Iranci so že prej napovedali, da bodo vojakinjo kmalu izpustili, preostale vojake pa še pridržali.

Objavili tudi pismo vojakinje
Za britansko vlado je prikazovanje vojakov na televiziji popolnoma nesprejemljivo, zahteva pa tudi takojšen konzularni dostop do njih. Britanska zunanja minstrica Margaret Beckett je izrazila zaskrbljenost zaradi posnetka in glede morebitnih znakov, da so bili vojaki prisiljeni v priznanje na posnetku. Beckettova je razočarana tudi, ker je iransko veleposlaništvo v Londonu objavilo pismo, ki ga je Turneyjeva poslala domačim, v katerem pove, da se je iranskemu narodu opravičila, ker so zapluli v iranske vode.

London bo zamrznil odnose
Zaradi zajetja namerava Velika Britanija zamrzniti vse odnose z Iranom, saj trdi, da so bili vojaki zajeti v iraških vodah. London bo ustavil vse uradne obiske med državama in prenehal izdajati vizume iranskim uradnikom, dokler Iran ne izpusti vseh 15 vojakov in njihove opreme.

Britanski premier Tony Blair je dejal, da je zajetje britanskih vojakov "popolnoma napačno, nesprejemljivo in nelegalno" in da je prišel čas za povečanje londonskega diplomatskega pritiska na Iran, ki naj bi izpustil mornarje in marince. Iranski zunanji minister Manušer Motaki je izrazil upanje, da bodo krizo rešili po mirni poti.

London predstavil dokaze
Britansko obrambno ministrstvo je predstavilo dokaze, po katerih so bili vojaki med zajetjem v iraških ozemeljskih vodah. Viceadmiral Charles Style je povedal, da so podaki, pridobljeni z navigacijskim satelitskim sistemom GPS, pokazali, da je bilo vseh 15 britanskih mornarjev in marincev 1,7 navtične milje od iranske meje v iraških ozemeljskih vodah, za kar so imeli dovoljenje Združenih narodov.

Style je povedal tudi, da je dala iranska vlada britanskim oblastem v dveh dneh različne podatke o tem, kje se je incident zgodil, in da je bila ena izmed omenjenih koordinat še vedno v iraških ozemeljskih vodah. Iran vse to zanika in trdi, da so bili britanski vojaki pol kilometra znotraj iranskih voda.

Kazanje mišic v Zalivu
Britanske vojake iranske oblasti še zaslišujejo o namenu njihove misije, turški premier Tadžip Erdogan pa je sporočil, da bodo v Teheranu turškim diplomatom morda dovolili obiskati zajete mornarje. Vojake so zajeli le dan potem, ko je iranska vojska v Perzijskem zalivu začela vojaške vaje in dan pred sprejetjem resolucije VS-ja proti Iranu zaradi spornega jedrskega programa. V torek je obsežne vojaške vaje v Perzijskem zalivu začela tudi ameriška vojska.

Napeto med Londonom in Teheranom