Za Iranke veljajo točno določeni predpisi oblačenja. Foto: EPA
Za Iranke veljajo točno določeni predpisi oblačenja. Foto: EPA
Mlada Iranka
Iranska verska policija je v zadnjem času ostro nastopila proti ženskam, ki izpod naglavnih rut pokažejo preveč las. Foto: EPA

Policija je v sredo izvedla operacijo v Karaju nedaleč od Teherana, kjer so priredili koncert z rock in rap skupinami. Neki iranski časopis je poročal, da je med prijetimi večinoma premožna mladina, ki je prišla, da bi se udeležila provokativnega in satanističnega koncerta. Med prijetimi so tudi ljudje iz Velike Britanije in Švedske, a naj bi šlo za iranske izseljence. Povabila za koncert so organizatorji pošiljali prek interneta.

Kazen za čaščenje satana
Na koncertu so zasegli tudi 150 steklenic alkohola, mamila in 800 "pohujšljivih" zgoščenk kot tudi nespodobna oblačila, ki naj bi jih organizatorji koncerta delili ženska kot darilo. Mestni tožilec je dejal, da so policisti zasegli še 20 videokamer, s katerimi so organizatorji nameravali narediti obscene posnetke žensk, da bi jih lahko pozneje izsiljevali. Oblasti so sporočile, da so že začele preiskavo in bodo kmalu obsodile ter kaznovale ljudi zaradi čaščenja satana.

Kampanja proti nemorali
Iran vsako poletje sproži kampanjo proti nemoralnemu vedenju, saj so alkohol in skupne zabave moških in žensk v skladu s strogim šeriatskim pravom prepovedane od islamske revolucije leta 1979. Ženske so tako prisiljene zakrivati lase in nositi dolga oblačila, da bi ohranile spodobnost. Rock skupine lahko v Iranu nastopajo le z dovoljenjem oblasti, vendar se je kljub temu v zadnjih letih v državi odvilo veliko nezakonitih koncertov.

C. R.