Prizor iz vasi Merzuga na vzhodu Maroka. Foto: AP
Prizor iz vasi Merzuga na vzhodu Maroka. Foto: AP

Kot poroča Guardian, je v vasi Tagunite, približno 450 kilometrov južno od glavnega mesta Rabat, v 24 urah padlo več kot 100 milimetrov padavin.

Satelitski posnetki ameriške vesoljske agencije Nasa kažejo, da se jezero Iriki, ki je bilo presušeno 50 let, polni.

"Minilo je od 30 do 50 let, odkar smo imeli tako veliko dežja v tako kratkem času," je dejal Husin Juaeb iz maroške meteorološke agencije.

Takšne padavine, ki jih vremenoslovci imenujejo ekstratropsko neurje, bi lahko v prihodnjih mesecih in letih spremenile vremenske pogoje v regiji. Ker je v zraku več vlage, prihaja do več izhlapevanja, kar povzroča nova neurja, je dejal Juaeb.

V poplavah je v Maroku prejšnji mesec umrlo 18 ljudi, prizadele pa so tudi območja, ki jih je lani prizadel potres. Glede na poročila so se na jugovzhodu prejšnji mesec rekordno napolnili zbiralniki vode za jezovi.

Sahara, ki meri 9,4 milijona kvadratnih kilometrov, je največja puščava na svetu, razteza pa se po več kot 10 državah v severni, zahodni in osrednji Afriki. Znanstveniki opozarjajo, da se bodo zaradi globalnega segrevanja v prihodnosti pojavljala podobna neurja.

Generalna sekretarka Svetovne meteorološke organizacije Celeste Saulo je ta teden dejala, da se vodni cikli po svetu vse pogosteje spreminjajo in so bolj nepredvidljivi. To povzroča težave zaradi bodisi preveč bodisi premalo vode, je opozorila.