Iraške sile želijo zavzeti mosulsko letališče na južnem obrobju mesta. Foto: Reuters
Iraške sile želijo zavzeti mosulsko letališče na južnem obrobju mesta. Foto: Reuters
Bitka za Mosul
Bitka za zahodni del mesta bi bila lahko še težja kot tista za vzhodni del. Foto: Reuters

"Naša glavna naloga v tej novi fazi operacije za osvoboditev Mosula je osvoboditi ljudi pred ozemljem," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz premierjevega urada.

Iraška letala so pred tem na zahodni del drugega največjega iraškega mesta odvrgla letaka s pozivi skrajnežem k predaji.

Mosul, ki je imel pred IS-jevim prihodom leta 2014 več kot dva milijona prebivalcev, je še zadnja večja urbana utrdba džihadistične skupine v Iraku, iraške sile z zavezniki pa so operacijo za zasedbo mesta začele 17. oktobra lani. Obrambno ministrstvo je prejšnji mesec sporočilo, da je bil IS že skoraj povsem pregnan iz vzhodnega dela mesta, ki ga deli reka Tigris, a so pozneje izjavo preklicali. Spopadi ponekod v tem predelu mesta namreč še trajajo, poroča Al Džazira.

Zahod še trši oreh?
Vzhod mesta so vladne sile zavzele po več tednih silovitih spopadov, zahodni del mesta pa bi bil zaradi svojih ozkih in zavitih ulic lahko še večji izziv. Iraška policija in sile notranjega ministrstva so novo akcijo za osvoboditev mesta začele s poskusom zavzetja mosulskega letališča na južnem obrobju, na poti pa so že zasedle več vasi.

Združeni narodi so že izrazili zaskrbljenost zaradi tamkajšnjih civilistov, ki bi jih po neuradnih podatkih lahko bilo tudi do 750.000. Po poročanju BBC-ja je ZN januarja sporočil, da je bila skoraj polovica smrtnih žrtev v Mosulu civilistov. Od začetka oktobra jih je bilo v pokrajini Nineve ubitih najmanj 1.096, 694 pa ranjenih.

Po opozorilih nevladne organizacije Save the Children je v zahodnem Mosulu ujetih 350.000 otrok. Iraške sile in njihove zaveznike, med katerimi so tudi ZDA in Velika Britanija, so pozvali, naj storijo vse, da bodo med ofenzivo otroci in njihove družine zaščiteni. Pozvali so jih tudi, naj se med prodiranjem izogibajo civilnih ciljev, kot so šole in bolnišnice.