Iraški vojaki Mosul osvajajo okrožje za okrožjem. Foto: Reuters
Iraški vojaki Mosul osvajajo okrožje za okrožjem. Foto: Reuters
Mosul
Tankov ne morejo uporabiti v naseljenih območjih. Foto: Reuters
Mosul
Pripadniki posebnih enot iraške vojske so na čelu ofenzive v mestu. Foto: Reuters
Mosul
Civilisti bežijo pred skrajneži. Foto: Reuters

Največja kopenska ofenziva v Iraku po ameriški invaziji leta 2003 se je začela sredi oktobra in iraškim silam je uspelo osvoboditi skoraj polovico vzhodnega dela Mosula. Napredovanje poteka počasi, saj se morajo iraški vojaki soočati z ostrostrelci, minami presenečenja, avtomobili bombami in samomorilskimi napadalci.

Prva in do zdaj edina enota iraške vojske, ki je vstopila v Mosul z vzhodne strani, je elitni oddelek "zlata divizija", medtem ko so regularne enote vojske, zvezna policija in kurdske pešmerge so mesto obkolile s severa in juga. Z zahodne strani poskušajo obroč skleniti šiitske milice.

Na začetku obsežne ofenzive so ameriško izurjene posebne enote vojske hitro prebile obrambo Islamske države na vzhodu mesta, vendar se je napredovanje upočasnilo, ko so džihadisti spremenili taktiko, vojska pa zaradi številnih civilistov ni uporabila težkega orožja in tankov.

Kot je pojasnil eden izmed poveljnikov posebnih enot, general Abdul Gani Al Asadi, so vojaki prilagodili taktiko in zdaj najprej obkolijo okrožje, s čimer sunitskim skrajnežem presekajo oskrbovalne linije in lažje zaščitijo civiliste.

"Napredovanje je bilo na začetku hitro. Razlog je, da smo prej delovali na območjih brez prebivalcev," je povedal Al Asadi. "Prispeli smo v naseljena območja. Torej kako naj zaščitimo civiliste? Obkolili smo okrožje za okrožjem," je še dodal.

Vojaki prilagodili taktiko
Po besedah iraškega generala je bilo v bojih v vzhodnem Mosulu do zdaj ubitih 990 skrajnežev, števila žrtev med iraškimi vojaki pa ni hotel izdati. "Ubili smo več kot 992 borcev na fronti in še več ranili. Oskrba in komunikacije z zunanjim svetom so presekane. Izvedejo tudi manj samomorilskih napadov," je dejal.

"Spremenili smo načrte, deloma zaradi spremenjene narave sovražnika," je dejal. Pripadniki Islamske države namreč niso locirani na enem kraju, ampak se nenehno premikajo. "Tanki tukaj ne delujejo, topništvo pa ni učinkovito. Letala koalicijskih sil in zračne sile so omejene zaradi civilistov," je prepreke opisal Al Asadi.

Iraške oblasti so civiliste v mestu pozvale, naj ostanejo doma med ofenzivo, saj človekoljubne organizacije ne zmorejo oskrbeti na tisoče ljudi, ki bežijo iz Mosula. Pred napadom Islamske države je v Mosulu živelo več kot milijon ljudi.

V pričakovanju velike zmage
Osvoboditev Mosula bi pomenila veliko zmago za iraško vojsko, ki jo je Islamska država na svojem bliskovitem pohodu poleti leta 2014 porazila in osramotila. To bi bil tudi velik udarec za skrajneže, katerih vodja Abu Bakr Al Bagdadi je po osvojitvi Mosula prav v Veliki mošeji v tem mestu razglasil kalifat.

Vojaški poveljniki opozarjajo, da bi lahko boji potekali tudi več mesecev, saj morajo iraške sile zavzeti še kar nekaj okrožij v vzhodnem Mosulu, da se prebijejo do reke Tigris, ki mesto deli na vzhodni in zahodni del. Ob tem se je treba zavedati, da bodo boji v zahodnem delu mesta še nevarnejši kot na vzhodni strani.

Pred začetkom ofenzive so bile ocene, da je v Mosulu od 5.000 do 6.000 pripadnikov Islamske države, vendar Al Asadi domneva, da bi bile lahko te številke nižje. Na drugi strani v ofenzivi sodeluje 100.000 vojakov, policistov in pripadnikov različnih milic.