Boji za Mosul potekajo tako na vzhodu mesta kot južno od njega. Foto: Reuters
Boji za Mosul potekajo tako na vzhodu mesta kot južno od njega. Foto: Reuters
Mosul
Na vzhodu mesta potekajo ulični boji za vsako hišo. Foto: Reuters
Nadaljevanje ofenzive za osvoboditev Mosula

Potem ko so v petek ob prvem poskusu vdora v Mosul naletele na močan odpor borcev IS-ja, so protiteroristične enote iraške vojske danes spet začele spopade na vzhodu drugega največjega iraškega mesta na severu države.

"Naše sile so trenutno udeležene v hudih spopadih v vzhodnih predelih mesta," je povedal vodja elitnih sil Sabah Al Noman. "Boji potekajo od hiše do hiše," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V petek so sicer elitne enote ob poskusu vdora v vzhodni del mesta, ki je pod nadzorom IS-ja od leta 2014, naletele na močan odpor džihadistov, ki so na ceste nastavili ovire in bombe. "Takšnega upora nismo pričakovali," je poudaril neimenovani vir elitnih sil. "Džihadistov je ogromno. Bolje bi bilo, da se umaknemo in naredimo nov načrt," je dodal.

Boji potekajo tudi južno od mesta. Tam sta iraška vojska in zvezna policija sprožili napad na zadnja območja pred mestom, ki so še pod nadzorom IS-ja. Ob podpori iraških zračnih sil so med drugim s treh strani napadli območje mesta Hamam al Alil, enega izmed ključnih mest med Kadžaro in Mosulom. Tam policija in vojska počasi napredujeta.

BBC navaja poročanje iraške državne televizije, da je v Mosul odpotoval iraški premier Haider Al Abadi, ki je obiskal enote na frontni črti.

Nemška tiskovna agencija DPA je v petek poročala, da so iraške sile iz rok IS-ja osvobodile šest okolišev na vzhodu Mosula. V mestu, največjem mestu pod nadzorom IS-ja tako v Siriji kot Iraku, je po nekaterih ocenah od 3.000 do 5.000 borcev IS-ja, ki jih je vodja te skupine Abu Bakr Al Bagdadi pozval, naj se ne umaknejo.

Kdaj bodo bežali civilisti?
V napadu na Mosul, pretežno sunitsko mesto, sodelujejo iraška vojska, šiitske milice in pešmerge, sile iraških Kurdov, pri tem pa jih podpira mednarodna vojaška koalicija pod vodstvom ZDA. Pričakovati je, da bodo civilisti, ki jih je v Mosulu več kot milijon, po nekaterih ocenah celo milijon in pol, kmalu začeli množično zapuščati mesto. Številni, ki so ujeti v mestu, so svoje domove že zapustili, njihovo število pa se povečuje, navaja AFP.

Po podatkih iraškega ministrstva za migracije je moralo zaradi spopadov svoje domove v zadnjih dveh dneh zapustiti 9.000 ljudi, od začetka ofenzive na Mosul 17. oktobra pa skoraj 30.000. Večinoma so se zatekli v taborišča ministrstva, humanitarne organizacije pa skušajo ob tem pred množičnim begom civilistov povečati kapacitete svojih centrov. Združeni narodi so medtem izrazili zaskrbljenost za varnost civilistov, saj prihajajo poročila o njihovi uporabi za živi ščit.

Nadaljevanje ofenzive za osvoboditev Mosula