Zbirališče priložnostnih delavcev v Bagdadu je pogosto tarča skrajnežev. Foto: EPA
Zbirališče priložnostnih delavcev v Bagdadu je pogosto tarča skrajnežev. Foto: EPA

Najhuje je bilo v Kirkuku, kjer je v napadu samomorilca z avtomobilom bombo umrlo devet ljudi, 21 pa je ranjenih. V Iskandriji je bil po poročanju policije skupaj s štirimi telesnimi stražarji ubit tamkajšnji uradnik.

V Musajibu so bili v eksploziji avtomobila bombe ubiti trije iraški policisti, šest pa jih je bilo ranjenih. V Bagdadu so bili v dveh ločenih napadih ubiti trije ljudje, med njimi tudi neki šiitski klerik.

Po poročanju policije naj bi se na mesto v prestolnici Iraka, kjer se zjutraj zberejo delavci, ki čakajo na morebitno delo, pripeljala dva avtomobila. Iz njiju naj bi začeli streljati na množico ljudi in ubili dva delavca, dvanajst pa jih ranili.

V mestu Hasava so bili v napadu z avtomobilom bombe ubiti trije iraški policisti, v Ramadiju, zahodno od prestolnice, pa je bil ubit ameriški vojak.

Nasilje se je pred napovedanim referendumom o predlogu prihodnje iraške ustave, ki bo 15. oktobra, še povečalo. V sredo je bilo v samomorilskem napadu z avtomobilom bombo, prav tako na delavce, ki iščejo dnevno delo, ubitih več kot 114 delavcev. V četrtek pa so iraški skrajneži ubili 24 ljudi.

Al Zarkavi mrtev že dve leti in pol?
Bagdadski imam Šejk Džavad Al Kalizi meni, da je vodja teroristične mreže Al Kaida v Iraku Abu Musab Al Zarkavi že dalj časa mrtev.

V pogovoru za francoski časnik Le Monde je Al Kalizi dejal, da je bil jordanski terorist Al Zarkavi ubit že ob začetku vojne v Iraku, njegova nedavna napoved vojne šiitom pa je po njegovem mnenju izmišljotina ZDA, ki skušajo s tem razdeliti Iračane. Al Zarakvija naj bi ubili na severu Iraka, njegova družina pa je v Jordaniji pripravila pogrebne slovesnosti.

ZDA so prijetje Al Zarkavija, ki naj bi bil glavni organizator upora v Iraku, že pred časom razpisale 25 milijonov dolarjev nagrade.